Op zoek naar de Zaanse Schans

Op zoek naar de Zaanse Schans

Dat de Zaanse schans één van de bekendste iconen van Nederland is met jaarlijks meer dan 2 miljoen toeristen is algemeen bekend. Maar waar de naam Zaanse schans vandaan komt, weten er maar weinig. In deze 3-delige mini-documentaireserie gaat Zaans Museum educator Imre Besanger op zoek naar het antwoord en komt zo terecht bij een oorlog die de Zaanstreek 450 jaar geleden in zijn greep hield.
stoomboot

Wereld van cacao

Ontdek het geheim achter het succes van de Zaanse cacao-industrie
Zaans Museum Zaans Gedaan cacao workshop

Botanische tuinen

Cacaobomen groeien alleen in tropische streken rond de evenaar, maar is dat wel zo?
Forbo

Lino

Wie herinnert zich niet de gekleurde linoleumvloeren uit zijn schooltijd? Linoleum is gemaakt van lijnolie, jute, hars en houtmeel en werd in 1863 door Frederick Walton uitgevonden in Schotland. In 1899 zag de Zaanse Piet Hein Kaars Sijpesteijn brood in de uitvinding van de Schot Frederick Walton.
Vaarwel - Landschap van gedachten

Zaans Museum - Talks

Tijdens een prikkelende reeks Talks ging kunstenaar Voskamp in gesprek met gastkunstenaars, wiens leven en werk verbonden waren met haar én haar man André van Noord. Bij de laatste editie was Marisca Voskamp zélf eregast.
benodigdheden

Workshop Thuismuseum

Altijd al willen weten hoe het is om directeur te zijn van een museum? Dat komt goed uit, want vandaag gaan we een mini-museum maken!
De wereld van Chocolade

Cacaomaand special: Cacahuatl

In Midden-Amerika wisten ze meer dan 4.000 jaar geleden al hoe waardevol cacao was. De Maya’s dachten dat je van het eten van cacaobonen slimmer en sterker zou worden. En ze maakten er een heel bijzondere chocoladedrank van: Cacahuatl.
Zaans Winterhuisje

Workshop Zaans Winterhuisje

Vandaag gaan we een knus Zaans winterhuisje maken. Wat mag er niet ontbreken in jouw warme winterhuis? Is dat bijvoorbeeld warme chocolademelk, een knisperend haarvuurtje en het mooiste speelgoed? Jij mag het zeggen.

Workshop 'Wie is de leukste thuis?'

Maak je eigen moppenboekje! Het Zaans Museum verzamelt al jaren allerlei objecten uit de Zaanstreek. Van schilderijen tot koekblikken, van kleding tot verhalen. Er zitten heel veel bijzondere dingen tussen. Zo ook dit oude moppenboekje in een luciferdoosje. Wij gaan vandaag ook een moppenboekje maken in een luciferdoosje. Daarin komen alle moppen die jij en je familie kennen.
stoplap

Workshop Upcycle je garderobe

Vandaag gaan we oude kleding upcyclen met naald en draad. Welk kledingstuk geef jij een nieuw leven?