Forbo

Lino

Wie herinnert zich niet de gekleurde linoleumvloeren uit zijn schooltijd? Linoleum is gemaakt van lijnolie, jute, hars en houtmeel en werd in 1863 door Frederick Walton uitgevonden in Schotland. In 1899 zag de Zaanse Piet Hein Kaars Sijpesteijn brood in de uitvinding van de Schot Frederick Walton.
benodigdheden

Workshop Thuismuseum

Altijd al willen weten hoe het is om directeur te zijn van een museum? Dat komt goed uit, want vandaag gaan we een mini-museum maken!
De wereld van Chocolade

Cacaomaand special: Cacahuatl

In Midden-Amerika wisten ze meer dan 4.000 jaar geleden al hoe waardevol cacao was. De Maya’s dachten dat je van het eten van cacaobonen slimmer en sterker zou worden. En ze maakten er een heel bijzondere chocoladedrank van: Cacahuatl.
Zaans Winterhuisje

Workshop Zaans Winterhuisje

Vandaag gaan we een knus Zaans winterhuisje maken. Wat mag er niet ontbreken in jouw warme winterhuis? Is dat bijvoorbeeld warme chocolademelk, een knisperend haarvuurtje en het mooiste speelgoed? Jij mag het zeggen.

Workshop 'Wie is de leukste thuis?'

Maak je eigen moppenboekje! Het Zaans Museum verzamelt al jaren allerlei objecten uit de Zaanstreek. Van schilderijen tot koekblikken, van kleding tot verhalen. Er zitten heel veel bijzondere dingen tussen. Zo ook dit oude moppenboekje in een luciferdoosje. Wij gaan vandaag ook een moppenboekje maken in een luciferdoosje. Daarin komen alle moppen die jij en je familie kennen.
stoplap

Workshop Upcycle je garderobe

Vandaag gaan we oude kleding upcyclen met naald en draad. Welk kledingstuk geef jij een nieuw leven?
uitzichtkaart

Workshop 'Uitzichtkaarten'

Ga je niet op vakantie? Geen nood, ook vanuit huis kun je een kaartje sturen. Vandaag maken we die zelf! Meestal staat op een ansichtkaart de omgeving waar je op vakantie bent. Nu je thuisblijft wordt dit een uitzichtkaart.
weefwerkje

Workshop Thuisweven

In het Wevershuis werd meer dan 200 jaar geleden al thuisgewerkt: twee families weefden hier op heel stevig zeil- en molendoek. Vandaag gaan we net als vroeger thuisweven; niet op een groot weefgetouw en ook geen zeildoek, maar een weefwerkje voor aan de muur.
detail van een kamerjas

Workshop stof kleuren

Vandaag ga je stof verven met restjes groente en fruit.
Plaatje uit Verkade-album Kamerplanten

Workshop ‘Kamerplanten tekenen’

Teken je kamerplant want daar zit je vast al heel de dag tegen aan te kijken. Tijd om die nader te bestuderen.