the fold

the fold

Marisca Voskamp maakte van Monet’s schilderij 'De Voorzaan en de Westerhem'een herinterpretatie. Ze nam een kopie van het werk en vouwde een deel weg, precies het stuk geschilderde land tussen lucht en water. Ze zei: ‘In die vouw, op dat strookje land daar woon ik met mijn gezin.’ Ze doelde hier op het niemandsland aan de Zaan waar zij met haar gezin een autonoom bestaan bouwde, een tussenruimte, wars van conventies, verbonden met het landschap.
Zaandam 1871 Monet

Reizen in 1871

Monet reisde in 1871 vanuit Frankrijk, via Engeland, naar Zaandam. In onze tijd is dat een comfortabele reis van een paar uurtjes, maar in de tijd van Monet was het een behoorlijke onderneming. Hoe zag reizen er destijds uit? Hoe zal hij zijn reis naar Nederland hebben ervaren?

Ik hou van Monet en vooral van zijn waterlelies.

/
Een trouwe vriend van Monet vertelt hoe hij vriend van het Monetatelier is geworden.

De Zaanzwanen van Monet.

/
Een zwanenavontuur bij het Monetatelier.

Een concert in het Monethuis aan de Oostzijde.

/
Frans de Ruiter: Muzieknotatie die gelijkenissen vertoont met de schilderkunstige ontwikkeling van Monet

"In onze oude winkel aan de Oostzijde 80c zit nu een kapsalon".

/
Kroes: Manufacturen, wol- en handwerken was een begrip in de hele Zaanstreek en daarbuiten.
Tuinhuizen aan de Achterzaan

Zaandam toen en nu

Monet maakte in de Zaanstreek 25 schilderijen. Van de plekken die hij schilderde zijn ook foto's bewaard gebleven. Deze foto's bieden samen met de schilderijen van Monet een bijzonder inkijkje in hoe Zaandam er rond 1871 uitzag. Ook in 2021 is het de moeite waard om deze plekken te bezoeken. Er is veel veranderd sinds 1871, maar met een klein beetje fantasie waan je zo weer in de tijd van Monet.
De Voorzaan en het IJ

Op stap met Monet

Monet spreekt vol verrukking over Zaandam, hij roemt de omgeving al direct in zijn brief naar zijn vriend en schilder Pisarro: ‘Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.’ Het is eigenlijk direct duidelijk dat Monet zich tijdens het schilderen op het Zaanse landschap zal richten. Hoe ging het schilderen hem af in het Zaanse land?
Tuinhuis aan de Zaan

De Monets en Etiquette

Monet als Fransman een andere culturele achtergrond dan de Zaankanters die hij tegenkwam. Toch waren er heel wat mogelijkheden om contact te maken met de Zaanse families. Door de heersende etiquette aan te houden wisten Claude en Camille zich goed te redden tijdens hun 4 maanden in Zaandam. Hoe diende je te gedragen in het Zaandam van toen?