2021

Guurtje in de ‘Ogen van Monet’

Het verhaal van Guurtje
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Guurtje van de Stadt heeft een kleine rol gespeeld tijdens het bezoek van Monet aan Zaandam in 1871. Zij was het hoofdonderwerp van één van de 25 schilderijen, die de schilder hier heeft gemaakt. Het enige portret zelfs. Waarom juist zij werd afgebeeld, naast de huizen, molens en boten, zullen we nooit kunnen achterhalen. Was zij één van de vroege fans van Monet? Kreeg ze soms Franse les van Camille? Ontmoette zij hem en zijn familie op de stoep van het Blauwe Huis? We tasten volledig in het duister.

We weten, dat Guurtje aan de Zuiddijk woonde en dat zij op het schilderij in het zwart gekleed was vanwege het overlijden van haar vader. Ze was geboren in hetzelfde huis waarin Cas Mooi later zijn dokterspraktijk had. Vier jaar na de komst van Monet had Guurtje geen vrij uitzicht meer over de Zaan, omdat dat was volgebouwd voor de houtopslag. We weten ook haar trouwdatum: zij trad in het huwelijk met Ericus Duyvis op 11 juli 1878.

Daarom heeft de stichting Monet op de 11e juli 2021 een Guurtjesdag georganiseerd. Guurtjes vanuit de wijde omtrek werden hiervoor uitgenodigd. Ieder met hun eigen verhaal. We kwamen erachter, dat de naam Guurtje op veel manieren vertaald kan worden. Oorspronkelijk stamt de naam af van Gertrudis, dus stonden er niet alleen echte Guurtjes op de lijst. Gurie, Guda, Gudeke, Gertruda, Gusta, Geertje, Truus en zelfs Geertje, Gerda en Gonda. Ze zijn allemaal vernoemd naar een moeder, tante of oma die Guurtje heette.

De Guurtjesdag begon met een wandeling langs Guurtjes geboortehuis en de etalage waar Guurtje van de Stadt in haar zwarte jurk was afgebeeld, naast een schilderij Peter de Rijcke, die een vrouw uit Guurtjes nageslacht vereeuwigde. Het volgende doel voor de Guurtjes was de Oostzijderkerk. Hier keken en luisterden de aanwezigen naar de lezing van Paul Vreeken van Historisch Zaandam. De beelden van Monet stonden naast de foto’s van de jaren eind 1800. En zelfs onze eigen Monet, Jacob Spaander, speelde zijn vaste rol in zijn Monetoutfit.

Heel bijzonder was het geschilderde bruiloftsdoek, dat een nazaat van Guurtje had meegenomen. Het bruidspaar Guurtje en Ericus kreeg dat doek op hun trouwdag van familieleden. In kleine schilderijtjes was het romantische verhaal van hun verkeringstijd in beeld gebracht. Voor dit enorme doek mochten de liefhebsters onder de Guurtjes in zwarte kleding op de foto. En daar werd druk gebruik van gemaakt.

De Guurtjesdag is besloten met een drankje op het terras van café Het Pand. Moe maar voldaan togen de bezoeksters huiswaarts, allemaal voorzien van een goed gevulde goodybag, overdadig gevuld door enthousiaste Zuiddijkse winkeliers.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *