1859

Vakantiebaantje in d’acht Staten.

Het verhaal van Matty Landsman
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Aan de Wandelweg in Wormerveer, tussen het Schoolpad en de Warmoestraat, staat het verzorgingshuis: d’acht Staten.

Het verpleeghuis is aangepast aan de eisen van nu. Oorspronkelijk was het als hervormd weeshuis gesticht in 1907.

Er stonden er nog meer sociale instellingen in de gemeente. In 1868 werd het werkhuis (vrouwen leerden daar o.a. spinnen) geopend aan het Sluispad. In 1906 opende daar ook het bestedelingenhuis (voor daklozen).

Aan de andere kant van het dorp stond nog een weeshuis aan de Zaan, met uitzicht op molen de Eenhoorn. Daartussenin de wijk met de kleine arbeiderswoningen.

Het was een ouderwets gebouw met hoge betegelde gangen, kleine kamertjes, de grotere waren voor echtparen. Er was natuurlijk ook een badkamer, een recreatiezaaltje, geen eetzaal en een grote keuken. Alles was in de oorspronkelijke inrichting van het weeshuis. Het was vroeger heel normaal, dat weeshuizen werden omgebouwd tot verpleeghuizen voor verweesde oudjes.

Matty verdiende daar in het jaar 1968 haar eerste vakantiegeld, ongeveer dertig gulden in de week. Zij was vijftien jaar. Tussen de middag ging zij naar huis om te eten.

“Toen ik solliciteerde boden ze mij een plekje aan in de keuken. Manshoge pannen op het gas, die gelukkig door de kok werden opgetild. Die maakte graag grapjes. Ik vroeg waar de azijn voor gebruikt werd. De kok beweerde dat die altijd weggegooid werd.

Ik bracht koffie rond, dat kreeg iedereen op de kamer. ’s Morgens ging de mannenploeg met veel plezier piepers jassen. Dat was een heel sociaal gebeuren. Wij, de keukenhulpen, brachten later het eten rond.

De vrouwen kregen ook huishoudelijke karweitjes. Iedereen at in de eigen kamer en waste zelf de spullen af. In het zaaltje werd gebiljart, gerookt en de krant gelezen met een vergrootglas. Dat biljarten was een serieus evenement, ook gepensioneerden die niet in het rusthuis verbleven mochten hieraan meedoen. Mijn grootvader ging één keer in de week biljarten in het rusthuis. Je kon ook een rondje door het Wilhelminapark lopen.

Ik weet niet meer wat ik met het geld gedaan heb, in mijn spaarpot, denk ik. Ik ging in ieder geval niet alléén op vakantie”.

Het oude gebouw is in juni 1976 afgebroken. Toen is kwam daar het grote gebouw voor in de plaats. Nu, in 2017, staat het alweer in de steigers voor een nieuwe verbouwing, aangepast aan de eisen van deze tijd.

Reacties

4 antwoorden
 1. Loes van Horssen
  Loes van Horssen zegt:

  Aan de Wandelweg staat Evean Acht Staten.
  de Amandelbloesem staat echter in een ander deel van Wormerveer en wordt op dit moment compleet verbouwd,
  Er worden dus twee zaken door elkaar gehaald.
  Graag het verhaal aanpassen.

  Loes van Horssen
  Archivaris HVW

  Beantwoorden
 2. Nico de Haan
  Nico de Haan zegt:

  Leuk stukje maar ik denk dat er wat herinneringen door elkaar lopen 🙂 in 1907 werd idd het nieuwe weeshuis aan de Wandelweg geopend. Later werd dit getrokken bij d’acht Staten.

  De Amandelbloesem hebben we ook gehad in idd staat dat momenteel in de steigers in de vogelbuurt.

  Verder een geweldig innitiatief dit maar wellicht handig om er een redactioneel oog over volgende verhalen te laten glijden 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *