2019

De herfst van Claude Monet, van 8 oktober 1871 tot 8 oktober 2071 in een Zaanse Gondel

Het verhaal van Ursulien van Berge-Bakkum
Door Ursulien van Berge-Bakkum

In de Zaanse politierapporten staat dat Claude Monet op 8 oktober 1871 per boot Zaandam verliet. Hij liet ons vijfentwintig Zaanse impressies na. Daarvan kunnen we nu nog steeds genieten op veel plekken in de wereld, maar zeker ook in het Monet atelier.
Monet bouwde in vier maanden een band op met de Zaan, hij schilderde huizen, molens en boten. Een daarvan was een klein bootje dat op het schilderij ‘Huizen aan de Achterzaan’ te zien is.

Gert Schouten (vroegere voorzitter van het Monet-bestuur) nam het initiatief om een stukje van dit schilderij te doen herleven. Op verzoek van de Stichting Monet werd de Zaanse gondel gebouwd. Timo Kruk en Nick van Straalen van het HMC (Hout- en Meubileringscollege) in Amsterdam namen deze klus aan als eindwerkstuk van hun opleiding. Timo en Nick werden hierbij begeleid door Willem Hos uit Assendelft. Eerst werden er tekeningen gemaakt van een oude Zaanse gondel uit het Nederlands Openlucht Museum. Die werden aangepast via oude foto’s en daarna konden ze twee jaar geleden hout bestellen bij zaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans.

Om de bouw van deze boot van de grond te krijgen was de steun van een groot aantal sponsoren onontbeerlijk. Zij vormden een belangrijk onderdeel van de succesvolle afronding van dit project.

Het zeil werd besteld bij de vrijwilligers van het Wevershuis aan de Zaanse Schans. En zo werd de Zaanse gondel een prachtig onderdeel van de erfgoedgeschiedenis van de Zaanstreek.
Mevrouw Roya Kashani (echtgenote van de burgemeester Jan Hamming) doopte de boot met de naam: ‘Gebroeders Hos’. Een groot aantal belangstellenden was hiervan getuige.

De Zaanse gondel is te bewonderen in de Zaan aan de steiger van het Monet atelier. Van de bouw is ook een film gemaakt die in deze ruimte bekeken kan worden.
Het is een open boot, zonder dekzeil, iedere zaagsnede, houtverbinding en bewerking is duidelijk zichtbaar. Het zeil is inmiddels opgeborgen en vervangen door een vrolijke wapperende Monet-vlag.

De vrijwilligers in het atelier hebben er een bijzondere taak bijgekregen. Zij moeten ervoor zorgen dat de gondel op tijd wordt uitgehoosd. Met het weer van de laatste tijd geen overbodige luxe. Want een scheve boot staat zo slordig!
Wij gaan ervan uit dat de boot deze winter rustig aan de steiger blijft liggen Tijdens de geplande Monet-vieringen in de jaren 2020 en ‘de zomer van Monet’ in 2021 zal de Zaanse Gondel ongetwijfeld een belangrijke rol vervullen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.