1925 - 2010

Deel 1: De laatste bewoners van Dorpsstraat 861-863

Het verhaal van Klazien en Trien Nijman
Door Peta Steenis

Klazien (93) en haar schoonzus Trien Nijman (81) zijn de laatste bewoners van het dubbele woonhuis Dorpsstraat 861-863 in Assendelft. De houten woning is gebouwd tussen 1722 en 1730. Tot begin 1900 hebben er wevers gewoond en gewerkt. In 2011 is het pand van de sloop gered. Het huis is voorzichtig gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen. In 2016 is het weer opgebouwd als het ‘wevershuis’ op de Zaanse Schans. Het is teruggebracht naar de oorspronkelijke staat van +/-1850. Je kunt hier nu bekijken hoe Assendelftse wevers woonden en werkten.

Klazien is in 1925 in het huis geboren en woonde met haar ouders en twee broers (Arie en Dirk) in het achterhuis. Broer Arie had TBC en is overleden toen hij 33 was. In het voorhuis woonde neef Arie Nijman met vrouw en vijf kinderen. Trien trouwde in 1957 met Dirk, waarna zij het voorhuis betrokken. In 1964 kregen zij hun dochter Marian. Het huis werd van generatie op generatie door familie bewoond.

De ouders van Klazien – Maartje Mijnen (geboren in 1903) en Piet Nijman – trouwden in 1923. Voor die tijd woonden de ouders van Maartje – Dirk (Theodorus) Mijnen en Ka(atje) van der Laan – met hun 7 kinderen in het huis. Klazien en Trien hebben niet meegemaakt, dat er een thuisweverij in het huis was en weten ook niet welke familieleden wevers zijn geweest. Zij denken, dat dit waarschijnlijk in de familie Mijnen gezocht moet worden. Piet Nijman werkte bij de blikfabriek in Krommenie.

Dirk vertelde wel eens dat het huis in een eerdere eeuw het ‘Hoge Huys’ werd genoemd, omdat het ooit op palen heeft gestaan. Het huis is in de loop der tijd heel wat keren verbouwd. In de tijd dat zij er woonden was het groter dan het Wevershuis nu. Vroeger kon het knap koud zijn in huis. Vooral achter, dat lag op het oosten. Gelukkig is het in de loop der tijd gemoderniseerd. Trien en Dirk sliepen inmiddels in een slaapkamer boven en de bedstee werd als kast gebruikt. Trien was de eerste die een douche kreeg, daar kwamen de anderen dan douchen. En later kwam er ook centrale verwarming.

Klazien is nooit getrouwd. Ze bleef na de dood van haar ouders in het achterhuis wonen tot mei 2009. Het huis was toen zo slecht, vloeren en muren verrot, dat het niet meer ging. Trien en Dirk bleven nog tot januari 2010. Heel kort daarna overleed Dirk.

Noot van Peta Steenis. Enig speurwerk in de archieven leert, dat de opa van Klazien – Dirk (Theodorus) Mijnen – wever is geweest en generaties daarvoor eveneens. Hetzelfde geldt voor de vader van Ka van der Laan – Louwrens van der Laan – en generaties daarvoor.

Lees verder: Deel 2: De laatste bewoners van Dorpsstraat 861-863 in Assendelft.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *