1944

Deel 1: Amerikaans vliegtuig in nood

Het verhaal van Peter Dekker en Annemieke Swagerman
Door Piet van Berge

Jaarlijks op 4 mei speelt een delegatie van het Zaandijks Fanfare Corps (ZFC) bij het verzetsmonument in Koog aan de Zaan en speelt een trompettist de taptoe bij het monument op de Leeghwaterweg in Zaandam. In 2014 heeft ZFC, bij het 125 jarig jubileum, met het hele orkest op beide locaties gespeeld.

Het monument op de Leeghwaterweg

Zaandijks Fanfare Corps op de Leeghwaterweg

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dit monument staan de namen van J.P. de Barbanson, H.A. Groenendijk, G. Verdonk. Met de vierde naam heeft Zaandijks Fanfare Corps een bijzondere band, hij was namelijk lid van ZFC. Zijn naam: Piet Hartog.

Leden van het Fanfare Corps Peter Dekker en Annemieke Swagerman hebben uitgezocht wat er is gebeurd met Piet Hartog. Peter Dekker vertelt: “Piet Hartog is geboren op 22 oktober 1919. In 1943 heeft hij zich aangemeld bij onze vereniging, hij speelde altsaxofoon. Piet was timmerman en altijd bereid zich in te zetten voor onze vereniging. Hij heeft bijvoorbeeld in 1944 het repetitielokaal van binnen en buiten geschilderd. Maar hij bleek ook maatschappelijk betrokken te zijn: hij heeft zich in de oorlogsjaren aangemeld bij de Binnenlandse Strijdkrachten, een landelijke verzetsgroep waar in Wormerveer Jaap Boot de leiding over had. Er is niet veel bekend over zijn verzetsactiviteiten, maar één ding is wel zeker: hij had een revolver in huis”.

“Tijdens de oorlog bombardeerden de geallieerden de Duitse steden. De Zaanstreek lag onder de aanvliegroute voor de bombardementen op de Noord-Duitse steden dus hier kwamen regelmatig vliegtuigen over. Niet alle vliegtuigen die door het luchtafweergeschut werden geraakt stortten neer. Vele konden omkeren en een groot aantal wist Engeland te bereiken. Op 11 september 1944 kwam een aangeschoten Amerikaans vliegtuig zodanig in nood dat alle bemanningsleden, op de copiloot na, besloten uit het vliegtuig te springen. Dit gebeurde boven de Zaanstreek. Zij kwamen verspreid over het gebied neer en van alle kanten kwamen mensen te hulp. Maar ook de bezetter begon een zoektocht naar de piloten. Piet zat die dag thuis bij zijn ouders. Hij was daar ondergedoken, deels vanwege zijn verzetsactiviteiten en deels omdat hij de leeftijd had om naar Duitsland te worden gestuurd in het kader van de Arbeidsinzet. Piet kreeg, mogelijk via geruchten, lucht van wat er gaande was. Hij besloot samen met twee kompanen op onderzoek te gaan. Misschien om te helpen of gewoon uit nieuwsgierigheid. Ze probeerden met een bootje via de Watering het Guisveld in te komen. Maar daar werden ze gezien door landwachters en gedwongen aan land te komen. Bij het fouilleren werd een armband van de Binnenlandse Strijdkrachten gevonden en werden ze gearresteerd”.

Lees hier deel 2: De fusillade van Piet Hartog

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.