1982
Deel 1: Els Veenis-Kaak.
Het verhaal van Els Veenis-Kaak Door Ursulien van Berge-Bakkum
De VVD in de Gemeenteraad.
“In 1982 ben ik in de gemeenteraad gekomen. We waren met vier vrouwen vanuit de VVD. In totaal waren we met ongeveer twaalf vrouwen van de negenendertig raadsleden. We hadden een goede verstandhouding, ook buiten de vergaderingen. In die tijd is het Raad-breed Vrouwen Overleg ontstaan (RVO), analoog aan het Kamerbreed Vrouwenoverleg in Den Haag. We gingen met elkaar op training om onszelf te ontwikkelen. Van de mannen hoorden we later: ‘Dat willen wij ook’. Maar ze deden dat niet. Ze waren best een beetje jaloers op ons. Ik beschouw mezelf als een liberale vrouw en ondanks onze politieke verschillen heb ik het altijd goed kunnen vinden met bijvoorbeeld de Rooie Vrouwen of feministische groeperingen.
Ik heb wel geaarzeld toen ze me vroegen om raadslid te worden. Mijn man zei: ‘Natuurlijk kun je dat!’ De kans die ik kreeg, heb ik daarom gegrepen. In het begin zat ik soms met bonkend hart op (leden-)vergaderingen wanneer ik een opmerking wilde maken.
De emancipatie is belangrijk, niet alleen van vrouwen, maar van iedereen. Ook van mannen en minderheden. Het waren belangrijke begrippen uit de Emancipatienota in die tijd. En ik vind het nóg altijd vanzelfsprekend, dat niet alleen witte boorden, maar ook handwerkers goed worden beloond.
Raad breed Vrouwen Overleg.
Meer inzet voor vrouwen was uiteraard een van onze doelen. Als RVO hebben we het opzetten van een netwerk van vrouwelijke ambtenaren gestimuleerd. Er is meer geld voor kinderopvang gekomen. Met een motie van alle vrouwelijke raadsleden bereikten we, dat eindelijk het Vrouwencentrum van de grond is gekomen. Daar werden bijeenkomsten, cursussen en trainingen voor vrouwen georganiseerd.
In het begin werd nogal lacherig op alles gereageerd met: ‘Zie je wel. Er is geen vraag naar, dus het is niet nodig.’ Later ging dat beter, meer vrouwen kwamen op voor hun eigen dingen.
Provinciale Staten.
In 1999 werd ik met mijn 24e plaats gekozen in de Provinciale Staten. Door mijn vele voorkeursstemmen werd het zelfs de 9e plaats. Bij mijn tweede periode werd ik door de VVD Noord-Holland als 3e op de lijst gezet.
In de Staten had ik een druk programma: economie, Europa, openluchtrecreatie, toerisme breed, water als economische drager, vervoer, bruggen, wegen, enzovoorts. Noord-Holland is een provincie waar veel gebeurt, daardoor was ik veel op pad. Ik had met veel mensen te maken en ook veel externe contacten.
Omdat ik in 2002 opnieuw in de Gemeenteraad werd gekozen, heb ik me in 2007 niet nog eens verkiesbaar gesteld voor de Staten. En in 2010 niet meer voor de Gemeenteraad. Ik vond het mooi geweest. Ik heb het een geweldige tijd gevonden, zowel bestuurlijk als politiek.
Lees verder: Deel 2: De politieke raadscarrière van Els Veenis-Kaak.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!