2020

“Verhalen om nooit te vergeten”

Het verhaal van Greet Plekker
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Dit jaar is het 100ste geboortejaar van Hannie Schaft, in 75 jaar Herwonnen Vrijheid. Op de Internationale Vrouwendag eren we Hannie Schaft als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Het thema voor 2020 is: ‘Verhalen om nooit te vergeten.’

In 1984 waren er slechts twee vrouwen die namens de FNV-vrouwenbond bloemen legden bij het Hannie Schaftmonument in Zaandam. Van hieruit kwam de vraag: Waren er niet veel meer vrouwen in het verzet? Dit moet beter. Onze bond heeft toen besloten om, in samenwerking met Truus en Freddy Menger, het monument te adopteren.

De verhalen van de oorlog en de bevrijding mogen niet vergeten worden, maar veel mensen uit die tijd zijn inmiddels oud en overleden. Wij hebben vanuit FNV Vrouw gestreefd om de mensen uit de volgende generatie, dochters van verzetsouders: Afra Mandjes-in den Haak en Katinka Kenter-Menger, bij deze herdenking te betrekken. Ook voor de jonge kinderen is er een belangrijke plek, de kinderen van groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Speciaal voor de oudste leerlingen van deze school heeft de Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking een boekje uitgegeven, geschreven door kinderboekenschrijfster Mies Bouhuys.
In 1945, het laatste jaar van de oorlog, was er ook in de Zaanstreek hongersnood. In de meidagen van toen verschenen er vliegtuigen boven de stad die droppings uitvoerden met Zweeds wittebrood. Na afloop van het officiële gedeelte is er een bijeenkomst in de Vermaning van de Doopsgezinde Gemeenschap. Het Zweedse brood, zal belegd met een plakje corned beef, toen uit de voorraad van onze bevrijders, worden uitgedeeld. Er mag ook gekozen worden voor een ‘broodje met tevredenheid,’ alleen met boter, zoals in de Hongerwinter vaak noodgedwongen op het menu stond.

De kinderen van de Hannie Schaftschool hebben een vragen bedacht, die gaan ze stellen. Hans Kuyper, kinderboekenschrijver, zal met de bezoekers in gesprek gaan over de herwonnen vrede en de tegenwoordige tijd.
Het is belangrijk dat we het verhaal van Hannie Schaft doorgeven en blijven vertellen”

Meer weten over Hannie Schaft? We verwijzen u graag door naar het informatieboekje van Mies Bouhuys, ‘Hannie Schaft. Het meisje met het rode haar’, uitgegeven ter gelegenheid van de Hannie Schaft-Herdenking op zondag 28 november 1993.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.