2018

Marieke Bos zwemt in de Cityswim voor ALS.

Het verhaal van Marieke Bos 12 jaar
Door Ursulien van Berge-Bakkum

De Assendelftse Marieke Bos is twaalf jaar oud. Drie keer per week traint ze bij zwemveren in de Zaangolf en drie keer deed ze mee met de Cityswim in de Amsterdamse Grachten voor onderzoek naar de ziekte ALS.

“Op mijn vijfde jaar begon ik met zwemmen bij AZVD (de Assendelftse Zwemvereniging). Nadat de wedstrijdploeg daar ophield met bestaan, zwem ik sinds 2016 bij zwemclub Oeza in Heemskerk en daarna ben ik lid geworden van de Assendelftse Zwemvereniging.

We trainen in Zaangolf, vooral baantjes, duiken en keerpunten. Ik doe ook mee aan kampioenschappen en ik vind dat het best goed gaat.

In 2015 deed ik voor het eerst mee met de Cityswim in de Amsterdamse Grachten. Ik had gelezen over de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Dat is een heel ernstige zenuw-spierziekte, mensen gaan er dood aan en er is geen geneesmiddel tegen. Ik vind het belangrijk dat er onderzoek voor ALS wordt gedaan en daarom deed ik mee met de Cityswim. Koningin Maxima heeft ook een keer meegedaan.

Kinderen tot 14 jaar zwemmen 750 meter in de grachten, grote mensen iets meer dan twee kilometer. Je kan niet zomaar meedoen met de Cityswim, het is de bedoeling dat je sponsors zoekt en geld ophaalt. Voor kinderen is het bedrag minstens € 100, voor volwassenen € 400.

In 2015 deed ik voor het eerst mee. Ik moest eerst sponsorgeld bij elkaar krijgen. Op koningsdag had ik cupcakes gebakken en snoepjes ingepakt en toen had ik bijna € 200 opgehaald. In 2016 en 2017 ook zoiets. De Cityswim is in september, dan is het water ongeveer 19 á 20 graden. Kinderen moeten samen met een begeleider zwemmen, dus mijn moeder Yvonne zwom mee.

Je moet een wetsuit aan, want de gracht is geen zwemwater, er kunnen obstakels en bacteriën in zitten. Dat zag ik ook, er dreef viezigheid om ons heen, maar dat vond ik niet zo erg. Ik ben niet bang. En ik was ook niet zo moe toen ik uit het water stapte, want we hadden natuurlijk getraind. Mijn vriendinnen van de zwemclub deden jammer genoeg niet mee, zij vinden het water in de gracht te vies.

Dit jaar kon ik  nog geen geld ophalen op Koningsdag omdat ik op vakantie ging, misschien doe ik dat later nog.

Ik hoop, dat er gauw iets wordt ontdekt waar ze ALS mee kunnen bestrijden, want dat is het allerbelangrijkste.”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *