2018

Monet-inspiratie in het Zaans Museum.

Het verhaal van Nelleke
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Op 13 april organiseerden verschillende musea een ontmoeting tussen museumjaarkaarthouders. Ook het Zaans Museum deed daaraan mee. Zeker 90 mensen hadden zich ingeschreven. De deelnemers konden uit een gevarieerd programma kiezen: De Verkade-experience, een rondleiding langs de Zaanse industrie, kuieren door het museum of tekenen met Monet.

Omdat Monet mij na aan het hart ligt, had ik mezelf als tekendocent voor het Monet-onderdeel opgegeven. In twee shifts kwamen ongeveer 30 personen naar de tekentafels. Natuurlijk nadat we eerst een rondje gemaakt hadden naar de echte Zaanse Monet en alle afbeeldingen in de tafel hadden bekeken en opgezocht op de landkaart. Vervolgens zetten de deelnemers zich, al dan niet zwetend, aan de tekentaak. Het was een mooie inspirerende avond.

In de pauze raakte ik in gesprek met één van mijn ‘cursisten’: Nelleke.

“Op de Zaanse Schans ben ik wel vaker geweest, maar in het Zaans Museum nog niet. Ik was best nieuwsgierig naar de Verkade Experience en ik vond het een uitdaging om met Monet aan de slag te gaan, al was het wel een beetje moeilijk om te beginnen. Ik kan wel iets vertellen over mijn Zaanse achtergrond.

Mijn familie komt uit Wormerveer, mijn grootvader heet Graas, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Hij is ondergedoken, maar verraden en toen is hij in een werkkamp in Frankrijk terecht gekomen. Na de oorlog werkte hij bij een boer en later is hij melkboer geworden. Mijn vader heeft zijn bedrijf overgenomen.

Mijn ouders kregen drie kinderen, waarvan ik er één ben. In mijn jeugd woonde ik in Wormerveer waar ik onder andere op de Jan Ligthartschool zat. Juf Bonekamp kan ik mij nog goed herinneren. Ik heb nog contact met vriendinnen uit die tijd.

Na wat rondzwervingen tussen Hoofddorp en Alkmaar zijn we met ons gezin uiteindelijk teruggekeerd naar de Zaanstreek. We wonen op het Eiland en het bevalt ons prima daar.

Het Zaans Museum vind ik best interessant en ik kom hier graag nog eens terug, want in één avond kan je niet alles bekijken.”

Terwijl we in gesprek zijn gaat de zon onder achter de houtzaagmolen Gekroonde Poelenburg.

Het werpt een prachtig licht op de Schans en ik weet zeker dat het voor Monet een uitdaging geweest zou zijn voor een prachtig Zaans impressionistisch schilderij. Een van de resultaten van de tekenworkshop heb ik hierbij afgebeeld. Het was een inspirerende avond.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *