1953

Schrijfles met inkt van de inktzwam.

Het verhaal van Co Winnips
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Co Winnips is al 92 jaar, hij woont in het fraterhuis in Den Bilt. Ik zat twee jaar in zijn klas op de Leonardusschool, met heel goede herinneringen. We deden echte ontdekkingen in de klas, zoals schrijfles met inkt van de inktzwam en aardappelmeel maken. We leerden zelf verantwoordelijk te zijn voor onze omgeving. Op onze reünie hebben we met hem herinneringen opgehaald.

“Ik kom uit een gezin van 10 kinderen en ik wilde graag onderwijzer worden. Op voorspraak van de bovenmeester en de pastoor lukte dat, maar ik moest eerst in dienst. In mijn eerste klas zaten 55 leerlingen. Daarna werkte ik in Schoorl en Koog aan de Zaan. (De les die Co hieronder beschrijft kan ik mij nog herinneren als de dag van gisteren).

Toen de elf provincies op het lesprogramma stonden, begon ik zoals gebruikelijk met Groningen. Je eigen provincie als eerste was beter, maar de Bosatlas en vele schoolboeken op dit gebied kwamen uit Groningen. Zo kwam ik bij de aardappelteelt terecht en bij de aardappelmeelfabrieken. Maar dat kon je zelf maken! Dat zou ik mijn leerlingen laten ervaren zoals ik dit in de oorlogsjaren ook zelf gedaan had.

De hele klas moest meewerken. Er moesten drie emmers komen, voor iedere rij één, verder theedoeken, raspen enzovoorts. Ieder moest een heel schone aardappel meenemen en met schone handen aan het werk gaan. Geen rouwrandjes dus onder de nagels anders kreeg je vuil meel. Terwijl de eersten aan het raspen waren, maakte de klas taallesjes op een los blad. Zo kregen we drie emmers met roodbruin water (niet weggooien dus, zoals een ijverig na-apende zesdeklasser deed!)

Dat vuile water werd voorzichtig afgegoten en op de bodem werd een laagje bruin drab zichtbaar. Steeds weer water toevoegend en afgietend ontstond, als door een wonder, wit aardappelmeel. Dat werd – al om twaalf uur – op papierstroken op de verwarming gelegd en om vier uur kreeg ieder kind een zakje meel mee.

Wat kon je daar nu mee? Doe er melk bij, ga de vloeistof koken en je hebt een heerlijk papje als je er suiker bij doet, zo was mijn advies.

Ondertussen studeerde ik en behaalde mijn diploma Pedagogiek A en B. Ik kreeg werk in het pedagogisch centrum en werkte o.a. aan de start van de basisschool. Ik heb al mijn werk met heel veel plezier gedaan.”

Op de reünie raakte Co niet uitgepraat en de grootste verrassing was dat hij heel veel spullen van ons bewaard had die werden bekeken en uitgedeeld.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *