2019

Thema op de derde Uitmarkt in Zaandam: Water.

Het verhaal van Ursulien van Berge-Bakkum
Door Beau Doorn

De Uitmarkt 2019.
“Water was het thema van de derde Zaanse Uitmarkt van 2019. Met mijn paraplu in de aanslag zette ik koers naar de Rozengracht. De buienradar voorspelde niet veel goeds. Aan water zouden we geen gebrek hebben. Achteraf bleek dat mee te vallen, er vielen over de hele dag niet veel meer dan een paar druppels.

Ik had mijn medewerking verleend aan twee organisaties waarvoor ik als vrijwilliger werk. De eerste uren waren voor de Stichting Monet. De volgende uren voor de Zaansche Molen.

De Monetstal.
De Monetstal zag er perfect uit. Simone en Els hadden het prima voor elkaar. Er was slechts een kleinigheidje: we zouden het publiek trakteren op een piepklein glaasje reine-claude limonade. En daarvoor hadden we water nodig. We klampten verschillende scouts aan. Ze beloofden ons plechtig dat het in orde zou komen. Dat wilde maar niet lukken. Uiteindelijk werd de waterbehoefte opgelost door de Vomar.

Langzaam druppelden de gasten de Rozengracht op.
Vooraan op het grote podium werden de optredens aangekondigd. De openingsact was de komst van de reïncarnatie Claude Monet naar Zaandam. Niet per boot deze keer. Hij stond als levend standbeeld op een voetstuk. Na een halfuurtje is hij daarvan afgestapt en in de menigte verdwenen.

De kraam van De Zaansche Molen.
Ons kraampje bleef belangstellenden trekken, mede dankzij dat enge groene drankje. Ik verhuisde naar mijn tweede klus: de kraam van de Zaansche Molen. Daar had Gerro, precies in de trant van het waterthema enkele waterproefjes ontworpen. Onder andere een bassin, dat via een vijzelpomp leeggezogen kon worden. Helaas was ook hier gebrek aan water. Geen watersnood, maar waternood.
Het bassin werd opzijgezet, want Gerro was niet voor een gat te vangen. Hij had meer goede ideeën bedacht. Onder andere een bord met de molenquiz. De voorbijgangers konden hun molenkennis toetsen en zich meteen opgeven als lid van onze vereniging.
Zijn trouwe maat Joop nam deze taak heel serieus op, met als resultaat dat aan het eind van de Uitmarkt minstens acht nieuwe leden stonden te trappelen om van het molengebeuren te gaan genieten.
Om vijf uur werd het rustiger op de markt. De groene reine-claude limonade was op. De molenquiz was opgeborgen. In alle kraampjes werden de spullen opgeruimd, maar de podia waren nog vol leven. Er stonden nog veel artiesten in de startblokken om tot laat in de avond hun kunsten te vertonen.

De deelnemers aan het open lucht diner klapten hun stoeltjes uit. Ik niet: ik was weer op weg naar mijn eigen keukentafel. En mijn paraplu was in de Monetstal achtergebleven.”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *