1950

Westzijde 12, naast het Monetatelier.

Het verhaal van Lily en Liesbeth Bogert
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Lily Bogert: “De bovenverdieping van Westzijde 12 is de plek waar ik ter wereld kwam. Nu is daar de winkel van Hans Anders. Op de deur van het oude doktershuis met apotheek was een esculaap afgebeeld. Het huis stond een beetje inverdan. Toen ik een half jaar oud was, verhuisden we naar Heiloo en later naar Doorn. Daar woon en werk ik in het appartement boven mijn moeder. Over het oude Zaandam kan ik niet zoveel uit eigen herinnering vertellen, wel uit de verhalen van anderen. Een paar tips: Peter Prins, die ik op een bewonersreünie sprak en uiteraard mijn moeder Liesbeth, die zou je kunnen bellen.”

Liesbeth Bogert: “Ik ben geboren in Westzaan, daar ging ik naar de lagere school en daarna zes jaar naar de vakschool in Zaandam voor een opleiding tot coupeuse. Mijn eerste baan was bij Eijer woninginrichting & kleding. Dat was een gerenommeerde zaak in de Zaanstreek. Grootvader Eijer was ooit begonnen in Oostzaan, hij ging met een bolkar textiel langs de huizen. Kleinzoon Cees Eijer trouwde met Truus Jongejans. Zij openden een winkel op Westzijde 9 naast de Wala en de bioscoop op de Klokbaai. De zaken gingen goed, Cees Eijer was later miljonair, lid van Odd Fellows en de Rotary. Hun kinderen zijn ook allemaal goed terechtgekomen.

Bij Eijer ontmoette ik mijn man. In 1953 trouwden we. In de tijd na de oorlog was er voor ons niet meteen een huis beschikbaar. Daarom gingen we inwonen boven het oude doktershuis aan de Westzijde op nummer 12. De hoofdhuurder verhuurde onder eigen risico.

Ik werd meteen ontslagen, want getrouwde vrouwen mochten in die tijd niet blijven werken en zeker niet samen in hetzelfde bedrijf. We hebben 7 ½ jaar genoten van ons plekje aan de Zaan. Aan de Zaankant zagen we de kerk en de scholen. Aan de straatkant keken we uit op de Westzijde. Daar was de Duif, een mooie kledingzaak. Daarnaast was Simon de Wit, de eerste supermarkt met slagerij.

Op de hoek was Van Zijp, de horloge- en sieradenwinkel. En verderop in Westzijde, op de hoek van de Stationsstraat, onze grote concurrent Bischoff.
Na de geboorte van onze dochter verhuisden we naar Heiloo; daar startten we een meubelzaak. Ik haalde mijn diploma binnenhuisarchitectuur en heb tot aan mijn pensioen met veel plezier in onze zaak gewerkt. Mijn man overleed in 1992. Nu woon ik in Doorn dicht bij mijn dochter Lily, die kunstenares is.

Ik kom nog regelmatig in de Zaanstreek en vooral in Zaandam waar ik veel fijne herinneringen aan heb”.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *