1957

Deel 2: Wonen aan de Zaan.

Het verhaal van Albert Zwart
Door Heleen van Waarden

Tussen ons huis en de Prins Bernhardbrug was de gasfabriek. Die is gesloopt omstreeks 1957. Ik weet nog hoe spannend het was, dat die hoge muren omvergehaald werden. Daar kon je uren naar kijken. Op een vroege ochtend in dat jaar werd met explosieven de ovenvloer van die gasfabriek opgeblazen. In de hele buurt en dus ook bij ons moesten de ramen worden opengezet. Spannend! Later werd op het terrein van de gasfabriek een grote gashouder gebouwd. Ca 1960. Dat was nog net voor de aardgasperiode. De nieuwe gashouder heeft er niet lang gestaan: omstreeks 1980 is hij gesloopt.

De sloep.
Onze buurman, mijnheer Glasbergen, had in die tijd een oude sloep gekocht. Hij had zin in een eigen jacht. Die sloep heeft hij eigenhandig en met hulp van mensen die aan de gashouder werkten, omgebouwd tot een heus plezierjachtje. Ook ik heb daar nog aan meegeholpen. Het heeft zeker twee jaar geduurd voor het klaar was.

De sloep werd drijvend gebracht. Maar de buurman wilde hem graag in zijn tuin hebben liggen om lekker op het droge te gaan bouwen aan zijn droomschip. Zijn tuin grensde aan de Zaan, maar er was een betonnen walkant waar je niet zomaar een sloep van een ton of zo overheen trok. Hij vroeg mijn vader of die hem kon helpen om dat ding in de tuin te krijgen. Daar wist vader wel raad mee. Voor de wal lag een schuit, compleet met een laadboom en een motorlier. Dus op een zaterdagmiddag heeft mijn vader met de laadboom de sloep in de tuin van buurman gehesen.

Ik weet nog hoe spannend ik dat vond. Want ik zag wel elke dag hoe met de laadboom allerlei goederen op en van de schuit gehesen werden, maar dat was (schat ik nu) nooit meer dan een paar honderd kilo. Maar vader vond, dat hij die sloep wel even uit het water kon tillen. Ik zou nu zeggen dat het ding toch wel meer dan 1.000 kg moet hebben gewogen. In elk geval is de operatie zonder ongelukken geslaagd. Kennelijk wist vader toch wel wat hij deed. Maar hij durfde ook wel wat.

Toen de boot klaar was is hij met een echte kraanwagen terug het water in gehesen.

Lees verder: Deel 3: Wonen aan de Zaan.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *