1970

Wouter Verkleij en de grootste lichtshow ooit.

Het verhaal van Wouter Verkleij geluidsman
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Nog voordat het programma in De Fabriek over de Zaanse Pophistorie begint, zit Wouter Verkleij aan de verhalenhaaltafel met de groene bankjes. Zijn arm zit in een spalk, hij legt eerst uitgebreid uit wat eraan mankeert en steekt dan van wal:

“Ik ben geluidsman. Hier in De Fabriek zitten veel mensen, die ik allemaal ken en ik weet heel veel verhalen. Eén gaat over de Dizzy Man’s Band. Zij traden op in De Speeldoos in 1970 met de grootste lichtshow ter wereld, dat stond in het programma. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Een van de bandleden, Bob Ketzen, kwam na de pauze met zijn lichtshow. Hij zat op het podium op een hometrainer met tien koplampen erop. De zaal lag dubbel van het lachen. Ook bedacht hij om, als de zanger Jacques Kloes de hit De Opera zong en zijn hoogste noot probeerde te halen flauw te laten vallen, hem weer overeind te helpen door hem met een fietspomp op te pompen.

In 1970 verzorgde ik o.a. het geluid bij de band Powerfull Raindrop, Savanna en meer groepen.

Daarna deed ik dat zeven jaar bij Virgin Sacrifice (die naam betekent: maagdelijke opoffering). Later maakten we daar Virgin S van.

We gingen vaak op tournee naar Duitsland met een bestelbus en een oude aanhanger. Wij reden altijd via een alternatieve route de grens over. Voordat we grens overgingen seinden we naar de douane. Als die terug seinde konden we doorrijden. Op een avond was ik er zelf niet bij, de band nam de gewone grensovergang en prompt werd de aanhanger in beslag genomen, deze werd ter plekke afgekeurd. Met drie volkswagenbusjes moesten zij de spullen weer ophalen.

Het was een drukke, spannende tijd. Ik had een baan bij Duyvis en het gebeurde regelmatig dat ik na een optreden direct in de ochtend met mijn werk moest beginnen.

Tegenwoordig verzorg ik het geluid bij Popkkoor Ongeremd en jonge startende zangers en zangeressen, zodat die in alle rust kunnen werken aan hun toekomst op het podium.

Malin Bakker, een van die artiesten, is onder mijn leiding vijf jaar geleden begonnen op het open podium op het Zaaneiland tijdens toen nog Koninginnedag.. Ze werkt nu als zelfstandig singer-songwriter en treedt in december drie vrijdagavonden op in het restaurant Aan Tafel.

Geluid is mijn hobby en dat is een feestje. Assisteren van soloartiesten, feestjes bouwen met mijn Happy Disco. En ik was ruim 8 jaar vaste geluidsman bij John Smith.

Nu doe ik regelmatig vrijwilligerswerk bij o.a. het Repaircafe en Buuv. Nu ik met pensioen ben, heb ik meer tijd voor andere mensen en ook voor het theaterfestival Small Road in Ierland.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *