2020
‘Zaangezicht’
Het verhaal van Gerrit Schoone Door Peta Steenis
Al jaren is Gerrit Schoone mijn docent schilderen met olieverf bij ‘Fluxus’. Toen ik het schilderij ‘Zaangezicht’ van Gerrit zag hangen op dezelfde wand in het Zaans museum als waar het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ van Claude Monet te zien is, werd ik nieuwsgierig. Hoe kwam het schilderij van Gerrit daar te hangen?
Gerrit woont sinds 1990 in Amsterdam; daar spreken we af. Van oorsprong is hij een Zaanse kunstenaar, die in de 80er jaren geïnspireerd werd door de haven van Zaandam. Via de BKR zijn in totaal zes schilderijen van Gerrit opgenomen in de gemeentecollectie van Zaanstad (beheerd door het Zaans Museum), waarvan drie met de Zaan als onderwerp. Het Zaans Museum heeft werken van een aantal Zaanse kunstenaars gekozen om bij ‘de Monet’ te hangen, waaronder ‘Zaangezicht’ van Gerrit, omdat dit schilderij ook de Zaan betreft. Het antwoord op mijn vraag bleek minder spannend dan gedacht. Gerrit vertelt en passant, dat zijn eigen voorkeur eerder naar een van de andere schilderijen zou zijn uitgegaan.
Gerrit laat me wat foto’s zien van andere schilderijen, waaronder van de kermis op de Burcht. Die heeft hij geschilderd vanuit het torentje van het oude gemeentehuis op de Burcht. Meestal was hij voor sluitingstijd vertrokken behalve, die ene keer. De sluiswachter had hem zien zitten en belde de politie. Gerrit werd in de kraag gevat en bracht vervolgens een avondje bij de politie door. Met alleen maar verf in zijn tas liep het met een sisser af.
Gerrit is opgegroeid in de Czarinastraat. Zijn vader runde daar een groentewinkel waar zeelieden en buurtschippers hun inkopen kwamen doen. Daarnaast ventte hij zijn groenten vanuit z’n Fordje bij de haven. Toen Gerrit zeven was verhuisden ze naar de Ooievaarstraat. Zijn moeder ging daar vlakbij werken als voorvrouw bij Verkade.
Na de lagere school volgde Gerrit de I.V.O. opleiding op het Kattegat. Het kunstonderwijs was daar goed, hij kreeg onder meer les van beeldend kunstenaar Han Koning. Hij herinnert zich, dat Han een muziekinstrument heeft gemaakt en beschilderd voor de muziekschool. In die periode maakte Gerrit kleine schilderijtjes van bloemstillevens, die zijn moeder bij Verkade verkocht, daarvan kon hij weer wat tubes verf kopen.
Zijn kunstopleiding heeft Gerrit aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gevolgd, waar hij les kreeg van o.a. Herman Gordijn en Henk Huig. Daarna heeft hij samen met een medestudent via een uitwisselingsprogramma een stage gevolgd aan de ‘Royal College of Art’ in Londen, begeleid door David Tindle. In Nederland werd in die tijd nog heel realistisch geschilderd; in Londen was dit veel vrijer.
Vanaf 1975 is Gerrit werkzaam als beeldend kunstenaar en vanaf 1984 als docent olieverf schilderen en portret bij ‘Komma’ wat later ‘Fluxus’ werd. Gerrit is in de jaren 80 vooral beïnvloed door de Franse schilder Albert Marquet. Zijn eerste expositie was in het Weefhuis in Zaandijk, verder heeft hij in Zaandam in de Synagoge op de Gedempte Gracht geëxposeerd. In opdracht schildert Gerrit portretten, maar zijn andere werk is minder realistisch, nog altijd herkenbaar, maar met meer expressie en grotere verftoets.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!