Woordbeeld tentoonstelling
Woordbeeld Stroom
Woordbeeld Stroom

Stroom. De Zaan in beweging

Te zien: 29 september 2023 – wegens succes verlengd t/m 5 mei 2024.

Een fototentoonstelling met nieuw werk van Bert Verhoeff en David Galjaard

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Aan de oevers van de rivier de Zaan, de levensader van de streek, trekt de kenmerkende industrie zich de laatste jaren steeds meer terug. Leegstaande fabrieken worden gesloopt of krijgen nieuwe bestemmingen, met andere bewoners of gebruikers. Veel industriegebieden in Nederland maken zo’n grote ruimtelijke en sociale transitie door, maar nergens is die verandering zo goed zichtbaar als langs de Zaan. Uniek aan de Zaanstreek is dat lang niet alle bedrijvigheid verdwijnt, waardoor hier een bijzondere mix ontstaat van wonen en werken.

De tentoonstelling

Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard zijn nieuwe inwoners van de Zaanstreek. Zij legden het kantelpunt vast waarop de streek zich nu bevindt.

‘Toen David en ik hier ongeveer tegelijk kwamen wonen, verbaasden we ons ontzettend over de manier waarop de mens en het mensenwerk samenkomen. Het contrast tussen de oprukkende woningbouw en de nog altijd aanwezige industrie vroeg erom vastgelegd te worden.’
Bert Verhoeff

In 125 nieuwe werken tonen beide fotografen een spannend tijdsbeeld van een streek in ontwikkeling. Sociale woningbouw naast torenhoge silo’s, badpakken rondom oude voedselfabrieken, recreatievaart tussen meterslange platbodems. Daarnaast portretteerden ze oude en nieuwe bewoners van de streek.

Verlaten Pakhuis, Wormerveer, Wormer, 2020, Bert Verhoeff

Floris Alkemade en Tim Knol

‘De Zaanstreek is een van die gebieden waar productie en consumptie – domeinen die elkaar doorgaans zorgvuldig mijden – nu in elkaar op lijken te gaan. Het levert een boeiend schouwspel op.’
Floris Alkemade

De tentoonstelling wordt in een regionale en nationale context geplaatst door Floris Alkemade en Tim Knol. Beiden spreken een audiotour in. Alkemade, architect en voormalig rijksbouwmeester, plaatst de transitie aan de Zaan in een breder Nederlands perspectief en verzorgt het essay bij de tentoonstelling. Muzikant Tim Knol gaat met de geportretteerde bewoners in gesprek: hoe ervaren zij de transitie aan de Zaan? Hij beschrijft én bezingt de Zaan in een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte soundtrack: Currents.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Stroom. De Zaan in beweging. Het fotoboek volgt de wandeling langs de Zaan van Verhoeff en Galjaard, van noord naar zuid, van Westknollendam tot Zaandam. Een inleidend essay van Alkemade en observerende teksten van Verhoeff voorzien de foto’s van context. De lezer wordt deelgenoot van de ervaringen van de fotografen. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Noord-Holland en het Zaans Museum.

‘Take a look around
Let your eyes follow the stream
Of the river that always keeps
us company’

Tim Knol in het nummer Currents, dat hij speciaal schreef voor de tentoonstelling

Ayhan Misirli, medewerker Lassie, Wormer, 202, David Galjaard
01.

Doeboekje + Snelcursus fotografie

Voor families met kinderen tussen de 6 en 12 jaar is er een gratis Doeboekje + Snelcursus fotografie. Kinderen komen door de opdrachten in het boekje meer te weten over de foto’s van Bert en David én leren fotograferen als een pro. Vraag ernaar bij de kassa.

Stroomopwaarts

Rondom de tentoonstelling organiseert het Zaans Museum randprogrammering, kijk op www.zaansmuseum.nl/stroomopwaarts

Pagina’s uit de publicatie Stroom. De Zaan in beweging.

De tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging en het bijbehorende fotoboek worden mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Gerrit Blaauw Fonds, Reint Laan Fonds, Honig-Laan Fonds, P.M. Duyvisfonds en Bredenhof Stichting.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief