2019

Deel 1: Een Zaans verhaal van Dennis Straat over Utrecht, de Mooiwaarts-trofee en Monet.

Het verhaal van Dennis Straat
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Voorzitter van de Stichting Monet.
Dennis Straat, vanaf 2019 voorzitter van de Stichting Monet: een nadere kennismaking; afscheid als wethouder met een bijzondere trofee en een nieuw begin in het Monetatelier.

Utrecht.
Over zijn tijd in Utrecht zegt Dennis het volgende:
“In de organisatie van de provincie Utrecht zijn ongeveer 900 mensen dagelijks bezig met het hele uitgebreide gebied van de Utrechtse mobiliteit. Utrecht ligt in het midden van het land, alle wegen en al het openbaar vervoer is daar onderdeel van. De hele mobiliteit van Utrecht zoals fietsfiles, tramvervoer, bijvoorbeeld tussen Nieuwegein, IJsselstein en het Science Park. De provincie organiseert al het openbaar vervoer in de provincie, fietspaden en provinciale wegen op aspecten zoals onderhoud, veranderingen, bruggen enzovoorts. Een begroting van 250 miljoen per jaar.

Belangrijk is om mensen te stimuleren om na te denken hoe ze moeten reizen, alternatieven zoeken. Niet alleen voor de individuele reizigers, maar ook met de werkgevers te proberen om de dynamiek te organiseren. Het is belangrijk om mensen te stimuleren hoe ze het beste kunnen reizen, en eventueel een andere keuze maken.
De mensen met wie we samenwerken komen uit verschillende politieke partijen. De afspraken gaan uiteraard langs de politieke lijnen, maar zijn gericht op samenwerking. Alleen op die manier kun je resultaten bereiken, met onderlinge gevechtjes schiet je niets op, dat geldt voor iedereen. “

(Ten tijde van het interview was Dennis’ benoeming tot burgemeester nog niet bekend. Omdat hij nog moet starten, is hierover op dit moment nog niets te zeggen.)

Wethouder in Zaanstad.
In de acht jaar van je wethouderschap in onze stad, was je laatste portefeuille Ruimtelijke Ordening en Gebiedsontwikkeling. Toen je afscheid nam kreeg je de mooie trofee ‘Mooiwaarts’. Kun je daar iets over vertellen?

“In Zaanstad heb ik verschillende portefeuilles gehad onder andere: gebiedsontwikkeling, verkeer, economie, werk + inkomen en ruimtelijke ordening. Ik had veel contacten met bedrijven en ondernemers. Ook met de problemen rond de stortplaats Nauerna en de Afvalzorg. Een belangrijk project was de ontwikkeling van het Hembrugterrein. De Mooiwaarts-trofee is een pleidooi voor een waardevolle leefomgeving. Hoe Zaanstad het gezond verstand en de inspiratie voorrang geeft boven strakke regels en kaders. Het begint met een neutraal oppervlak waarop ik een nieuw bouwsteentje aan mag bijdragen. “

Na een interessante inleiding komen we uit bij je voorzitterschap van de Stichting Monet in Zaandam.

“Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Toen de Stichting Monet tien jaar geleden opstartte, was ik niet op de hoogte van dit verhaal. Ik kreeg interesse in deze bijzondere schilder en zijn ‘Zaanse’ schilderijen. In mijn functie als wethouder zag ik ook het belang van Monet in voor de economie en het toerisme in onze stad. En zo wordt het toch nog een echt Zaans verhaal”.

Lees verder: Deel 2: Dennis Straat en Monet.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *