1966

Guus Hendriks: Stage bij de Artillerie Inrichtingen, een ongelukje met de kogelpunten

Het verhaal van Guus Hendriks
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Het vervolg van een spannende stage op het Hembrugterrein in 1966
In de tweede maand van mijn stage leerde ik de fijne kneepjes van de bewerking van de Hemklemmen en de draaibanken. Contoleren en afwerken.
In de fabriek werden de arbeiders op stukwerk betaald. Er was bijvoorbeeld bepaald dat er standaard veertig stuks hemklemmen gemaakt zouden worden. Als dat er twee meer waren, werd het beloond met een premie. Maar dat hield na een tijdje ook weer in dat de standaard opgehoogd werd naar twee en veertig stuks.

Na de Hemklemmen kreeg ik in de derde maand een plek op de Harderij. Daar hielden we ons bezig met het veredelen van het staal. De chef van deze afdeling was de heer Bink.
We werkten aan kogelpunten en grote kogels van dia ~30 cm en lang ~100 cm voor de kanonnen. Ze werden getest op scheuren met de koolstof methode. Koolstofpoeder was in water opgelost hiermee werden de kanonskogels ingesmeerd en zo kon je haarscheurtjes onderscheiden.
In de Harderij zelf werden de kogelpunten ondergedompeld in een bak met vloeistof die op 800 tot 900 graden was opgewarmd. Een bakje met kogelpunten moest dan afkoelen naar 200 graden. Dan tilden we ze er weer uit.

Er is met mij in die maand een klein ongelukje gebeurd. Een bakje, gevuld met de kogelpunten, viel van de haak af en kwam verkeerd in het koelbad terecht waar door de vloeistof in mijn gezicht terecht kwam.
Al was er toen geen Arbo, evengoed werd er razendsnel ingegrepen. Ze zetten me direct onder de lauwe kraan en brachten me naar de huisarts. Vervolgens naar het ziekenhuis voor controle. Vooral mijn ogen werden heel goed getest. Aan dit ongelukje heb ik slechts een klein littekentje onder mijn ooghoek over gehouden.

Op de afdeling harderij heb ik veel over staal geleerd, testen in het lab, schuren, slijpen en lappen, daarna met de microscoop de oppervlakte van de monsters bekijken en controleren en bekijken of het monster perfect was.
Kortom, het is voor mij een zeer leerzame stage geweest.

Nadat ik mijn school had afgerond ging ik in militaire dienst en daarna werkte ik voornamelijk bij de Hoogovens op de staalconstructie afdeling. Na wat omzwervingen bij andere bedrijven ben ik ontwerpspecialist geworden, bij Hoogoven Technical Services, van ovenbouwkundige installaties, voornamelijk voor buitenlandse ijzer en staalbedrijven.
Met deze specialisatie ben ik in veel landen werkzaam geweest om adviezen te geven en vuurvaste materialen te inspecteren. Ook na mijn pensionering wordt er nog wel eens een beroep op me gedaan.
En voor de rest houd ik me bezig met vrijwilligerswerk in knotwilgenknotgroep, het overzetveer op de Schans, de bridgeclub en de tennisbaan. Er is nog genoeg te doen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.