1966

Deel 2: Guus Hendriks: stage bij de Artillerie Inrichtingen, een ongelukje met de kogelpunten.

Het verhaal van Guus Hendriks
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Stage op het Hembrugterrein.
Het vervolg van een spannende stage op het Hembrugterrein in 1966.
In de tweede maand van mijn stage leerde ik de fijne kneepjes van de bewerking van de Hemklemmen en de draaibanken. Contoleren en afwerken.
Arbeiders werden op stukwerk betaald. Er was bijvoorbeeld bepaald, dat standaard veertig stuks hemklemmen gemaakt zouden worden. Als dat er twee meer waren, werd het beloond met een premie. Maar dat hield na een tijdje ook weer in, dat de standaard opgehoogd werd naar twee en veertig stuks.

De Harderij.
Na de Hemklemmen kreeg ik in de derde maand een plek op de Harderij. Daar hielden we ons bezig met het veredelen van het staal. De chef van deze afdeling was de heer Bink.
We werkten aan kogelpunten en grote kogels van dia ~30 cm en lang ~100 cm voor de kanonnen. Wij testten ze op scheuren met de koolstof methode. Wij losten koolstofpoeder in water op; smeerden hiermee de kanonskogels in en zo kon je haarscheurtjes onderscheiden.
In de Harderij zelf dompelden wij de kogelpunten in een bak met vloeistof, die op 800 tot 900 graden was opgewarmd. Een bakje met kogelpunten moest dan afkoelen naar 200 graden. Dan tilden we ze er weer uit.

Een klein bedrijfsongeval.
Er is met mij in die maand een klein ongelukje gebeurd. Een bakje, gevuld met de kogelpunten, viel van de haak af en kwam verkeerd in het koelbad terecht, waardoor de vloeistof in mijn gezicht terecht kwam.
Al was er toen geen Arbo, evengoed werd er razendsnel ingegrepen. Ze zetten me direct onder de lauwe kraan en brachten me naar de huisarts. Vervolgens naar het ziekenhuis voor controle. Met name voor mijn ogen. Aan dit ongelukje heb ik slechts een klein littekentje onder mijn ooghoek overgehouden.

Op de afdeling Harderij heb ik veel over staal geleerd, testen in het lab, schuren, slijpen en lappen, daarna met de microscoop de oppervlakte van de monsters bekijken en controleren en bekijken of het monster perfect was.
Kortom, het is voor mij een zeer leerzame stage geweest.

Carrière bij de Hoogovens.
Nadat ik mijn school had afgerond ging ik in militaire dienst en daarna werkte ik voornamelijk bij de Hoogovens op de staalconstructie afdeling. Na wat omzwervingen bij andere bedrijven ben ik ontwerpspecialist geworden bij Hoogovens Technical Services, van ovenbouwkundige installaties, voornamelijk voor buitenlands ijzer en staalbedrijven.
Met deze specialisatie ben ik in veel landen werkzaam geweest om adviezen te geven en vuurvaste materialen te inspecteren.
Men deed ook na mijn pensionering nog wel eens een beroep op mij.

Met pensioen.
Ik houd me nu vooral bezig met vrijwilligerswerk in de knotwilgenknotgroep, het overzetveer op de Schans, de bridgeclub en de tennisbaan. Er is nog genoeg te doen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *