1966

Deel 2: Elly Schornagel-Busé bij Bischoff

Het verhaal van Elly Schornagel-Busé
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Zestien filialen van Bischoff in heel Nederland.
“Ik heb een hele leuke tijd gehad met mijn collega’s bij Bischoff. In totaal hadden we zestien filialen in Nederland van noord naar zuid en van west naar oost. Veel directeuren met de achternaam Bischoff: meneer August, Willem junior, Johan, Antonie, Joost en Wim. Met nicht Mieke en de neven Guus en Joost heb ik kortgeleden nog contact gehad. Een keer per zoveel tijd was er een bedrijfsleidersvergadering in het kantoor aan de overzijde van de Stationsstraat. Wij zorgden voor de catering. Alles op het gebied van inkoop werd daar geregeld.

De afdelingen.
Er waren heel veel afdelingen.
Op de begane grond de manufacturen, de lingerie met juffrouw Varenbrink en de gordijnenafdeling. De eerste etage was ingericht voor kleding, vooraan de dameskleding, daarachter de heren- en de maatkleding.
De woninginrichting was op de tweede etage: meubels en de woningstoffering. De stoffeerders, dat waren gezellige jongens.
Op de zolder tenslotte het Pompatelier, een soort reparatieafdeling.

Dora Hooijschuur keek alle facturen na en deed de betalingen aan het personeel, vanuit een houten kastje. Het loon ging nog in doorzichtige loonzakjes, heel compleet. We konden producten met korting kopen. Zij verrekende de aanschaf met het loon.
Het jubileum van Dora vierden we bij  Huis te Zanen in Wormerveer.

Alle filialen hadden telefonisch contact met elkaar. Soms bediende ik de telefooncentrale, dat was best ingewikkeld, zoveel knopjes.

Het voordeel van werken bij Bischoff.
Ik heb niet alleen veel geleerd bij Bischoff: het  personeel mocht de nieuwe collectie als eerste passen en kopen. Onder werktijd. De aankoop werd met het salaris door Dora verrekend.

De etaleur van Bischoff veranderde wekelijks de etalages. Vooral rond de feestdagen waren ze prachtig. Ik hielp Marga van Rijn bij het opkammen van de pruiken voor de etalagepoppen. De kinderen kregen met Sinterklaas een bonnetje voor een bezoek aan de goedheiligman, die bovenaan de trap resideerde.

Klachten werden thuis afgehandeld.
Louis Spackler, een indrukwekkend lange medewerker, ging persoonlijk langs klanten die klachten hadden. Hij controleerde of de gordijnen goed hingen; legde geduldig aan schijnbaar teleurgestelde kopers uit hoe het zat met de vleug van het velours van hun bankstel.

Het einde van Bischoff in 1978.
In de jaren 70 kwam Bischoff in zwaar weer terecht. Jaap werd bedrijfsleider in de laatste winkel in Hoorn. In 1978 verdween Bischoff uit Zaandam. Mijn carrière bij dit prachtige bedrijf eindigde in 1977″.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *