Gebouw 420
Laboreerwerkplaats
Bouwjaar 1952, gemeentelijk monument
Vroeger
In dit gebouw werd, net als in het identieke naastgelegen gebouw, met explosief materiaal gewerkt. Hier werden schok- en ontstekingsbuizen gevuld. Een schokbuis zorgt ervoor dat een granaat ontploft wanneer hij iets raakt. Zeer incidenteel vond een ontploffing plaats, maar voor zover bekend zonder slachtoffers. Door het halfronde dak werd in het geval van een explosie het effect van een drukgolf naar het noorden geleid. Daar was als buffer met de stad Zaandam een bos aangelegd. Naar het zuiden toe geleiden kon niet, want aan de waterkant stonden de administratieve gebouwen. Andere veiligheidsmaatregelen zijn de vluchtdeuren aan de noord- en zuidzijde en de bliksemafleiders rondom het gebouw.
Oud-medewerker vertelt: “Ze hebben wel maatregelen genomen [tegen ontploffingsgevaar]. Aan de achterkant van het gebouw heb je de pers. En tussen de pers en de muur heb je een luik, een dikke stalen deur. Je bent hier bezig met een granaat, die ga je vullen, die gaat op een lopende band via het luik naar een pers. Het luik gaat automatisch dicht en dan wordt die geperst. Om de tienduizend granaten heb je een ontploffing. Zo’n ontploffing, het is niet te geloven, horen ze in Zaandam, in de hele Zaanstad. En wij staan op de afdeling, dus je schrikt je dood uiteraard. Maar omdat ik het al twee of drie keer meegemaakt had, was ik het een beetje gewend, maar toch, je bent bang, ongelooflijk bang. Bovendien ben je zeker drie dagen doof door die enorme knal.”
Vandaag
Tegenwoordig zit hier Vrij Glas. In deze studio kunnen glaskunstenaars gebruik maken van de faciliteiten om hun kunstwerken te creëren.
Voor meer informatie: www.vrijglas.nl/