De laatste bewoners van Dorpsstraat 861-863 in Assendelft (nu het Wevershuis op de Zaanse Schans). Deel 1

/
Klazien (93) en haar schoonzus Trien Nijman (81) zijn de laatste bewoners van het dubbele woonhuis Dorpsstraat 861-863 in Assendelft.

De laatste bewoners van Dorpsstraat 861-863 in Assendelft (deel 2)

/
Klazien en haar schoonzus Trien Nijman zijn de laatste bewoners van het dubbele woonhuis Dorpsstraat 861-863 in Assendelft.
Schenking wapen Zaans Museum

Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein - Inleiding

/
In de Schanszaal van het Zaans Museum zitten de vrijwilligers aan een lange tafel. Zij kennen het verhaal van het mysterie van het prachtige pistool dat na 74 jaar plotseling uit de directiekamer van Eurometaal verdween..

Ingeburgerd Zaans, maar het ging niet van harte

/
Inburgeren in de Zaanstreek is niet zo eenvoudig. Winnie de Wit heeft dit aan den lijve ondervonden. Maar nu omarmt zij onze streek met veel enthousiasme.

Hoe ben jij in Zaandam terecht gekomen?

/
Oorspronkelijk kom ik uit Heemskerk. In Zaandam kwam ik weleens voor de Wastora, maar verder had ik er niet zoveel te zoeken. 

"Oh, wonen hier échte mensen?"

/
Carleen woont al 25 jaar op de Zaanse Schans. Bezoekers zijn vaak verrast als ze haar in de tuin bezig zien en zij vertelt dat de meeste huizen worden bewoond. “Oh, wonen hier échte mensen?” zeggen ze dan.
Boten Zaanse Verhalenbank

Mijn kennismaking met de Zaanstreek

/
Zaandam was een plek om langs te rijden, op weg naar mijn schoonouders in  Schoorl. We reden dan ‘over’ de Albert Heijn, rakelings langs een kerktoren en meestal vonden we het er stinken. “Je zal er maar wonen’ zeiden we dan.

Bommetje in de Zaan vanaf de spoorbrug

/
Een mislukt plan om een bommetje in de Zaan te maken vanaf de spoorbrug in de Hoornse lijn
Neeltje Rol Zaanse Verhalenbank

Een opmerkelijke route naar oma

/
Bernhard Boot vond het volgende verhaal in de papieren van zijn vader Jaap. Via een opmerkelijke route kon Jaap zich als jongen toegang verschaffen tot zijn zieke oma.

Leren zwemmen in de Zaan

/
Joke leerde in 1955 zwemmen in het natuurbad op de kop van het Zaaneiland. Een spannende aangelegenheid als je vijf jaar bent.