2022

COV Zaanstreek bijna 100 jaar jong.

Het verhaal van Greet Stadt en Jaap den Hertog
Door Edith Brugman

De Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) bestaat ruim 95 jaar. Het is de hoogste tijd om meer te weten te komen over dit bijzondere koor. Ik heb afgesproken met twee prominente leden van dit koor: Greet Stadt en Jaap den Hertog. Het eerste koorlid met een lange staat van dienst als in diverse functies. Het tweede iets korter aan het koor verbonden, maar niet minder enthousiast. Bepakt en bezakt met een grote dosis parate kennis en papieren, ontmoeten wij elkaar in de Noorderkerk aan de Heijermansstraat in Zaandam. Hier vinden ook de wekelijkse repetities plaats op dinsdagavond.

Het ontstaan van het koor en de groei ervan.
Het koor is in 1927 opgericht door een vriendengroep van circa 30 personen. De contributie bedroeg een paar dubbeltjes per maand. De eerste dirigent was Nico Gerhardz. Een man met ambitie, want enkele maanden na de oprichting vond het eerste concert plaats: Die Jahreszeiten van Haydn. Mede door het succes van het eerste concert groeide het koor en telt het op dit moment circa 70 leden. Bijzonder is het grote aantal tenoren en bassen, die voor een evenwichtig contrast zorgen met de alten en sopranen.

Wat doet dit koor, behalve zingen?
Deze bijna honderdjarige stond en staat bekend in de Zaanstreek en daarbuiten om haar professionaliteit. Het koor heeft in de loop der jaren een traditie opgebouwd in het uitvoeren van oratoria, missen en andere werken voor groot koor. Eens per vier jaar wordt de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd. De concerten worden begeleid door toonaangevende orkesten met professionele vocale en soms instrumentale solisten. De uitvoering vindt vrijwel altijd plaats in de Oostzijder- of Westzijderkerk vanwege hun bijzondere akoestiek.

Van een bijna honderdjarige mag je verwachten, dat zij het rustiger aan doet, maar niets is minder waar. Het eerste grote concert (de Matthäus Passion) na de gedwongen stop in verband met de pandemie, vindt plaats op 10 april 2022. Later dit jaar volgen een coproductie met het Zaans Symfonieorkest; het Requiem van Fauré en het Kerstconcert.

De vereniging mag zich gelukkig prijzen met leden, die zich inzetten voor het koor, zoals de selectie van concerten, het bijhouden van de website, de verkoop van kaarten, het vervaardigen van flyers, het onderhouden van het contact met de pers, sponsoren en overheid en -niet in de laatste plaats- het werven van nieuwe leden.

Een laagdrempelige manier om kennis te maken met en geraakt te worden door het koor en zijn muziek is het bijwonen van een repetitie op dinsdagavond in de Noorderkerk.

De toekomst.
Het koor is erin geslaagd een nieuwe dirigent aan te trekken, die na de Matthäus Passion de muzikale leiding op zich neemt. Met zijn aanstelling is het koor verzekerd van een mooie, lange toekomst.

Repetitie in ongedwongen sfeer.

Repetitie voor de Matthäus Passion.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *