2019

De herfst van Claude Monet: tot 8 oktober 1871 in een Zaanse Gondel.

Het verhaal van Ursulien van Berge-Bakkum
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Claude Monet verlaat op 8 oktober 1871 Zaandam.
In de Zaanse politierapporten staat, dat Claude Monet op 8 oktober 1871 per boot Zaandam verliet. Hij liet ons vijfentwintig Zaanse impressies na. We kunnen er nog steeds van genieten: op veel plekken in de wereld,  maar zeker ook in het Monet atelier.
Monet bouwde in vier maanden een band op met de Zaan, hij schilderde huizen, molens en boten. Een daarvan was een klein bootje dat op het schilderij ‘Huizen aan de Achterzaan’ te zien is.

‘Huizen aan de Achterzaan’ komt tot leven: de Zaanse gondel wordt nagebouwd.
Gert Schouten (vroegere voorzitter van het Monet-bestuur) nam het initiatief om een stukje van dit schilderij te doen herleven. De Zaanse gondel is op verzoek van de Stichting Monet gebouwd. Timo Kruk en Nick van Straalen van het HMC (Hout- en Meubileringscollege) in Amsterdam namen deze klus aan als eindwerkstuk van hun opleiding. Willem Hos uit Assendelft begeleidde Timo en Nick. Zij maakten eerst tekeningen van een oude Zaanse gondel uit het Nederlands Openlucht Museum en pasten die vervolgens aan aan de hand van oude foto’s. Zaagmolen Het Jonge Schaap van de Zaanse Schans leverde twee jaar later het benodigde hout.

Sponsoren en vrijwilligers zijn onontbeerlijk geweest bij de reconstructie van de gondel.
Om de bouw van deze boot van de grond te krijgen was de steun van een groot aantal sponsoren onontbeerlijk. Zij vormden een belangrijk onderdeel van de succesvolle afronding van dit project.
De vrijwilligers van het Wevershuis aan de Zaanse Schans verzorgden het zeil. En zo werd de Zaanse gondel een prachtig onderdeel van de erfgoedgeschiedenis van de Zaanstreek.
Mevrouw Roya Kashani (echtgenote van de burgemeester Jan Hamming) doopte de boot met de naam: ‘Gebroeders Hos’. Een groot aantal belangstellende was hiervan getuige.

Bezichtiging van de Zaanse Gondel.
De Zaanse gondel is te bewonderen in de Zaan aan de steiger van het Monet atelier. Van de bouw is een film gemaakt die in deze ruimte bekeken kan worden.
Het is een open boot, zonder dekzeil, iedere zaagsnede, houtverbinding en bewerking is duidelijk zichtbaar. Het zeil is inmiddels opgeborgen en vervangen door een vrolijke wapperende Monet-vlag.

De vrijwilligers in het atelier hebben er een bijzondere taak bijgekregen: het tijdig uithozen van de gondel. Met het weer van de laatste tijd is dat geen overbodige luxe. Een scheve boot staat zo slordig!
Wij gaan ervan uit dat de boot deze winter rustig aan de steiger blijft liggen. Tijdens de geplande Monet-vieringen in de jaren 2020 en ‘de zomer van Monet’ in 2021 zal de Zaanse Gondel ongetwijfeld een belangrijke rol vervullen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *