1984

Deel 2: De radio uitzendingen van de VPRO.

Het verhaal van Reijer Breed
Door Piet van Berge

“Later heb ik bij Sonja de betekenis uitgelegd van het roze driehoekje, het speldje dat wij op hadden, dit was ons geuzenteken”.

“Mensen van de VPRO hadden mij op de televisie gezien en vertelden, dat ze eindelijk een nicht hadden gezien die niet zo zeurde. In die tijd was er met homo’s altijd wat. Maar met mij was niks aan de hand, ik was gewoon een actieve nicht, dat vond de VPRO heel verfrissend”.

“Samen met Peter Flik en Ineke van den Bergen verzorgden wij elke vrijdagochtend een radio uitzending: Ook zo. Als in de uitzending ons telefoonnummer werd genoemd, werden wij na de uitzending voor van alles uitgemaakt. Maar na verloop van tijd werden de reacties positiever”.

Reijer heeft zelf niet zoveel negatieve reacties gehad. “Ik ben wel op 24 jarige leeftijd een keer bij de HEMA in Zaandam in elkaar geslagen door een groep jongeren. Mensen wezen mij in Amsterdam na na een uitzending”.

“Mijn ouders hadden er moeite mee dat ik homo was. Ik heb er een hele avond over gedaan voordat het hoge woord eruit was. Mijn moeder begon meteen te huilen en was bang dat het nooit meer goed zou komen met mij”.

Lefert is op 14 december 1984 overleden aan de gevolgen van aids. Reijer heeft tijdens de ziekteperiode een dagboek bijgehouden. Fragmenten uit het dagboek en gesprekken met Lefert en zijn moeder vormen de kern van een boek, dat hij samen met Ineke van den Bergen heeft uitgebracht. “De periode na het overlijden van Lefert is een vreselijke tijd geweest. Het heeft negen jaar geduurd voordat ik weer normaal in mijn vel zat” .

“Maar ik heb ook veel leuke dingen meegemaakt. Lefert en ik gingen jaarlijks naar een ander land op vakantie. Toen wij in Engeland een plekje zochten op een camping werden wij door de beheerder aan het andere einde van het veld neergezet. In de avonduren kwamen er twee meiden op de fiets en die moesten van deze man naast ons staan. Hij stak zijn duim op en liep grinnikend weg. Wij hebben ook maar een duim opgestoken. Met die meiden hebben wij veel lol gehad; zij hadden al snel door dat wij homo’s waren in tegenstelling tot de campingeigenaar”.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *