2021

Deel 2: Drie zussen aan het werk bij Bischoff: Ada.

Het verhaal van Ada en Agatha Hooijschuur
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Ada zat op de Huishoudschool. In tegenstelling tot haar oudste zus Dora wilde zij wel naaien leren. Na haar opleiding ging ze aan het werk in de naaikamer van het Sint Jan ziekenhuis bij de nonnen.

Zij werd aangenomen bij Bischoff als coupeuse op de kleermakerij. Daar werden allemaal nieuwe pakken gemaakt, alleen voor heren en met de hand natuurlijk. Meneer Schrauwers was de coupeur. Ze weet nog, dat meneer Johan Bischoff zelf een pak kwam passen. Dat was bijzonder.

Meneer Bijkerk was de baas, hij had een bochel. Meneer De Ronde was de kleermaker. Hij zat altijd in kleermakerszit boven op tafel te werken. Meneer De Winter was de chef, hij tekende de patronen en de meisjes naaiden. De Winter was streng, maar het patroon tekenen heeft ze bij Bischoff prima geleerd. Heel netjes!

Ze deed een cursus bij de Rotterdamse snijschool. Ook daar was een strenge sfeer.

Voor iedereen thuis naaide zij de kleding. Dat lukte best en dat verleer je ook niet. Ze kan het nog steeds.

Na een jaar of zes/zeven heeft Ada ontslag genomen bij Bischoff. Ze solliciteerde bij modezaak Hollink. Daar kwamen vaak doktersvrouwen om hun kleding te laten vermaken. Later mocht ze ook nieuwe jurken maken.

Toen ze ging trouwen werkte ze nog een paar jaar door, maar toen ze in verwachting was, moest ze stoppen. Anders werd er over je geroddeld. Zwangere vrouwen hoorden niet te werken, want wie moest er dan voor de kinderen zorgen? Ze mocht wel een paar maanden werk voor Hollink thuis doen. Later werkte Ada voor Koning in Zaandijk.

Ada behoorde bij de eerste lichting van de Moedermavo. Die werd opgericht om vrouwen meer kansen te geven. De opleiding duurde drie jaar. Ada vond het leuk om nieuwe dingen aan te pakken. De diploma-uitreiking was een vrolijke bijeenkomst in de Speeldoos. Haar man en kinderen waren beretrots op hun hard werkende vrouw en moeder. Met haar mavodiploma op zak heeft Ada nog bij verschillende bedrijven gewerkt. Onder andere bij Varenbrinck.

Ada en haar man zijn met pensioen. Ze trekken er vaak op uit met de camper. Op de dag van dit interview is ze net terug van een trektocht langs vijftien campings.

Met de meeste mensen met wie ze bij Bischoff heeft gewerkt heeft ze geen contact meer.

Lees verder: Deel 3: Drie zussen aan het werk bij Bischoff: Agatha.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *