2021

Deel 1: Drie zussen aan het werk bij Bischoff: Dora.

Het verhaal van Ada en Agatha Hooijschuur
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Ja, ze waren wel katholiek. Volgens hen hadden katholieke mensen voorrang bij Bischoff. De meisjes Hooijschuur komen uit een gezin van zes kinderen, drie meiden en drie jongens. Hun vader is vroeg overleden. Moeder was streng, ze moest de eindjes aan elkaar knopen. Toen ze een jaar of tien waren mochten ze geen mam meer zeggen maar ‘moeder’. Dat is ook altijd zo gebleven, moeder was afstandelijk. Als gezin zijn ze nooit uitgegaan of op vakantie. Daar was geen geld voor.

 

Agatha ging later wel eens met moeder naar Amsterdam. Daar genoot ze van. De meisjes gingen naar de huishoudschool, de jongens mochten verder leren. Dora was de slimste (zeggen ze allebei). Zij had de handelsavondschool gedaan. Zij werkte eerst bij Keg aan de Hogendijk. Na zes jaar stuurde ze een sollicitatiebrief aan Bischoff. Dora kreeg werk op kantoor. Uit Dora’s dikke fotoalbum komt een briefje tevoorschijn, dat zij aan Elly Busé schreef vanuit haar kantoorfunctie. Haar baas was Wim zijn vader Lepelaars, aan hem moest Dora ’s morgens het houten kistje vragen met de opdrachten voor de nieuwe dag. Dora was erg introvert. Feestjes werden simpel gevierd. Dora zorgde ervoor, dat iedereen een cadeautje kreeg en dat was dat!

Mevrouw Bischoff kwam soms bij het gezin thuis voor de Zonnebloem. Ze ondersteunde moeder een beetje, die was altijd blij als mevrouw kwam. De meiden vonden haar best deftig. Ze woonde in de Zeemansstraat in het pand waar nu de notaris woont.

Dora is bij moeder blijven wonen, totdat deze overleed. In de vakanties ging ze vaak met Elly naar de bergen. Toen Dora op zichzelf ging wonen, was ze trots op haar tuintje. Daarin was ze altijd bezig. De bloemetjes van Dora zijn soms nog onderwerp van gesprek bij de meiden. Na een jaar werd ze ernstig ziek. Ze wilde nergens over praten. Agatha, die in die tijd in het ziekenhuis werkte, zocht haar wel eens op. Op een dag belde Dora haar. ‘Het gaat helemaal niet goed,’ zei ze. Agatha kwam naar haar kamer en omarmde haar. Helaas werd ze afgeleid door een zuster, die de gordijnen wilde sluiten. Het moment van vertrouwen was voorbij. En dat is niet meer teruggekomen. Een paar weken later is Dora overleden. Vanuit de fotoboeken van Dora hebben Ada en Agatha naar geschikte foto’s gezocht bij dit verhaal.”

Lees verder: Deel 2: Drie zussen aan het werk bij Bischoff: Ada.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *