2002 - 2021

Deel 2: Niet voor niets: lid van verdienste.

Het verhaal van Engel en Sonja Tjipjes
Door Peta Steenis

75 jarig jubileum ‘Tuinvereniging Jan Vroegop’ 1946 – 2021.

Engel en Sonja hadden nog maar kort een tuin op het tuincomplex ‘Jan Vroegop’ of Engel had zijn eerste klusje al te pakken. Samen met anderen bouwde hij een blokhutje voor de schooltuinen. Er zouden er nog heel wat volgen; inmiddels heeft Engel zo’n 13 tuinhuisjes mee helpen bouwen.

Een deel van het complex was in gebruik voor schooltuinen. Basisschoolkinderen uit de hoogste klas kwamen eens per week. De klas was verdeeld in groepjes, die door tuinleden werden begeleid. Ook Engel had een groepje kinderen onder zijn hoede. Hij begeleidde ze o.a. met zaaien, onkruid herkennen en verwijderen. Het viel Engel op, dat veel jongens bang waren voor vieze handen en meisjes de wormpjes zo oppakten. Sommige kinderen deden niets, die hadden geen interesse en gingen huiswerk maken. Aan het einde van het seizoen werden van de opbrengst hapjes gemaakt, die de kinderen in elk geval moesten proeven. De meeste kinderen vonden de aardappeloogst leuk; de sla verdween waarschijnlijk thuis in de kliko.

En dan zijn er de open dagen, waarvoor Engel steevast hielp om tenten op te bouwen. Sonja hielp de rommelmarkt inrichten. Op de open dag zelf ontvingen ze bezoekers op hun eigen tuin. Engel maakt stekken voor de vereniging om tijdens de jaarlijkse stekkenmarkt te verkopen.

 

Stekkenmarkt mei 2019

 

Sonja en Engel

 

 

Voor de kerstmarkt maakten Sonja en Engel met een groepje mooie kerststukken. Ze waren dan al weken van te voren bezig om dennenappels en -takken te zoeken. De najaarsmarkt, een paar jaar geleden, vonden ze heel leuk om te doen. Engel had een kraam vol pompoenen, kalebassen, potjes jam en natuurlijk planten. Sonja exposeerde er haar schilderijen en borduurwerk.

Najaarstmarkt, kraam met pompoenen

Expositie borduurwerk Sonja

 

 

 

 

 

 

 

 

Engel en Sonja organiseerden mede de zonnebloemwedstrijd voor kinderen. Op de stekkenmarkt werden zonnebloemzaadjes uitgedeeld. Het ging erom de grootste zonnebloem te kweken. Als de tijd daar was, werden de zonnebloemen opgemeten; Engel had daarvoor een speciale meetstok gemaakt. Voor de winnaars was er een prijsje.

Bij het 60-jarig bestaan van ‘Jan Vroegop’ hebben ze met veel plezier met enkele andere tuinleden een fuchsiatentoonstelling gehouden in het ‘Van der Laanplantsoen’ op het complex. Het plantsoen was verwaarloosd, ze hebben het voor de tentoonstelling opgeknapt om het daarna nog jarenlang samen met anderen te onderhouden.

Een paar jaar geleden heeft Engel een stuk grond als pluktuin ingericht. Inmiddels heeft hij er zelfs een broeikasje. Hij vindt het heel leuk om te doen, het liefste in zijn eentje. Het valt hem nog niet mee om geschikte en leuke bloemen te vinden, dat is nog even zoeken. Alle tuinleden mogen daar bloemen komen plukken.

Pluktuin in oktober 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Engel doet enorm veel werk voor de vereniging. Daarom is hij vorig jaar door het bestuur benoemd tot Lid van Verdienste en ontving hij daarvoor een oorkonde en bloemen. Engel zegt: “Ik vind het leuk dat ze dat gedaan hebben. Ik ben een tevreden mens en tuinier hier met plezier”.

Engel met hoed

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *