2002 - 2021

Deel 1: ’t Is een passie.

Het verhaal van Engel en Sonja Tjipjes
Door Peta Steenis

75 jarig jubileum ‘Tuinvereniging Jan Vroegop’ 1946 – 2021

Voor in de volkstuin van Engel en Sonja hangt een bordje met daarop geschreven: ’t is een passie. Langs de hele voorkant staan zo’n 50 verschillende soorten passiebloemen in potten. Daarboven hangen de begonia’s. Verder zijn er fuchsia’s, dahlia’s, veel pelargoniums (in de volksmond geraniums genoemd), citrusvruchten zoals: citroenen, sinaasappelen en mandarijnen. En nog veel meer, want Engel stekt alles wat hij maar stekken kan.

’t is een passie

Passiebloemen

Dahlia’s

 

 

 

 

 

 

 

Engel en Sonja tuinieren al zo’n 50 jaar. Eerst hadden ze een moestuin op een stuk grond van de Honig drukkerij waar Engel indertijd werkzaam was en verpakkingen drukte, later een tuin aan de Genieweg in Assendelft. Naast groenten had hij daar ook fuchsia’s en dahlia’s. Ooit had hij zelfs een pompoen van 50 kilo. Er waren geen voorzieningen, het water haalde je uit de sloot worden. Helaas werd er veel vernield, zo werden de ramen van het broeikasje ingegooid en petroleum over de aardappelen gegoten.

Via de fuchsiavereniging Zaanstreek kenden ze mensen met een tuin bij volkstuinencomplex ‘Jan Vroegop’. Na een bezoek aan de open dag van ‘Jan Vroegop’ waren ze meteen verkocht, er was geen wachtlijst en meteen na inschrijving kregen ze in oktober 2002 hun huidige tuin van 400 m2. Het was een kale tuin, met als voordeel dat ze hem zelf konden inrichten. Engel wilde als eerste een broeikas. Vervolgens werd een tweedehands blokhut bij Overvecht in de Beemster aangeschaft. Daar zelf afgebroken en vervolgens hier weer opgebouwd. Het eerste jaar hadden ze vooral dahlia’s en fuchia’s. In de loop der jaren is het steeds verder uitgebreid.

Engel is lid van diverse verenigingen, zoals de fuchsiavereniging Zaanstreek, de kuipplantenvereniging, de pelargoniumvereniging en vroeger ook nog de passieflora-vereniging. De planten kopen ze bij kwekers door het hele land, maar soms ook bij groothandels. De kuipplantenvereniging organiseert bijeenkomsten bij groothandels waar je goedkoop planten kunt aanschaffen. Verder worden er door de leden onderling planten geruild.

De interesse van Engel voor citrusvruchten is ontstaan toen hij als 12-jarige op schoolreisje is geweest naar Ambtdelden in Twente waar heel veel citrusvruchten waren. Voor hem was dat heel bijzonder, in die tijd zag je die bijna nooit. Hooguit kreeg hij rond de kerst een sinaasappel. Nu heeft hij de kans, als hij wat bijzonders ziet dan koopt hij het. Een voorbeeld daarvan is: de hand van Boeddha. Een citrusplant met gele vruchten die lijken op vingers. Van de vruchten kan sucade worden gemaakt.

 

citrusvruchten

citrusplant hand van Boeddha

Engel met hand van Boeddha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hele broeikas staat vol met planten, veel pelargoniums. Daarvan probeert hij zaad te verzamelen. Dit levert soms hele bijzondere planten op. In de kas staat nog een heel aparte plant: Aristolochia, een klimplant met opvallende paarse bloemen.

Aristolochia

Engel bij zijn tuinhuisje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel planten overwinteren thuis op zolder. De grote planten gaan ’s winters naar een kweker. Dahliaknollen en fuchsia’s bewaren thuis in de schuur in een kist met turfmolm.

Lees verder: Deel 2: Niet voor niets: lid van verdienste.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *