2000

Deel 5. Niet zeuren over discriminatie of werkloosheid

Het verhaal van Zouggar Raji
Door Piet van Berge

Zouggar blikt terug op zijn komst naar Nederland: “Ik kwam naar Nederland om een toekomst op te bouwen en dat is gelukt. Ook mijn kinderen zijn allemaal goed terechtgekomen. Ik heb bijna 45 jaar gewerkt, nooit een uitkering gehad en na mijn pensionering ben ik druk met vrijwilligerswerk. Ik ben tevreden hoe het in mijn leven is gelopen”.

“Ik kan nu vier maanden per jaar vakantie vieren. Ik heb een leuk appartement in Marrakech. Ik ben gezond, ik heb nooit gerookt of gedronken. Ik adviseer alle jongeren om nooit te roken en dat zoveel mogelijk te bewegen en te studeren. Niet zeuren over discriminatie of werkloosheid. Ga gewoon een baan zoeken en blijf niet thuis afwachten. Nederland biedt ondanks het huidige anti-islam klimaat genoeg mogelijkheden voor jongeren om een toekomst op te bouwen”.

“Mijn motto is: als je mensen respecteert krijg je ook respect terug”. Toen Zouggar bij Nederlanders inwoonde heeft hij gewoon kunnen vasten tijdens de Ramadan. Soms begrepen mensen niet waarom hij een maand lang pas bij zonsondergang mocht eten. Dan grapten ze: “Zouggar in deze kamer is het donker, hier mag je al wel eten”. Voor de gebedstijden belde hij naar het weerstation De Bilt om te vragen hoe laat de zonsopgang en zonsondergang waren. Hij kreeg dan een heel schema via de fax. Hij bemiddelde ook bij bedrijven die moslims in dienst hadden om vrij te vragen op feestdagen. Dat ging allemaal zonder discussie.

Na de aanslag op 11 september 2001 veranderde er wat in de samenleving. “Mijn kinderen werden geconfronteerd met moslim zijn. Zij werden daarop aangesproken op school. Ik heb dit met de schoolleiding besproken en door het wederzijdse respect is dat goed verlopen”.

“Ik heb veel problemen binnen de Marokkaanse gemeenschap gezien. Er zitten een aantal rotte appels tussen, jongens die denken snel rijk te kunnen worden. Ik heb altijd tegen Marokkaanse ouders gezegd dat ze meer aandacht aan hun kinderen moeten schenken. Ik heb ouders gekend die niet eens wisten op welke middelbare school hun kind zat”.

Zouggar eindigt met een hoogtepunt in zijn leven: “In het jaar 2000 ben ik benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau. Ik ontving deze Koninklijke onderscheiding van Burgemeester Vreeman na een voordracht van veel organisaties uit Zaanstad”.

Aan het gezicht van Zouggar valt af te lezen dat hij daar heel trots op is.

Reacties

1 antwoord
 1. Karin Koks
  Karin Koks zegt:

  Beste Zougar,
  Leuk om over uw leven te lezen. Goede grondhouding. Fijn om met uw dochter te mogen werken.
  Vriendelijke groeten
  Karin

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.