1912

Een vondst achter een deurplaat.

Het verhaal van Cees en Ans Verseveldt
Door Ton Olsthoorn

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kochten Cees en Ans Verseveldt huize Fortuin in Zaandijk. Een pand met een rijke geschiedenis. Om het geschikt voor bewoning te maken moest er stevig verbouwd worden. Een gang werd bij de woonkamer getrokken en een binnendeur werd daardoor overbodig.

Toen ze een afdekplaat van die deur verwijderden zagen ze tot hun verrassing dat de hele deur beplakt was met platen. Je zag vrouwen in theatrale houding, die in lange gewaden gefotografeerd waren. Cees betitelde ze als “de pin-ups van die tijd”. Prominent in het midden van die platen een tekening van een hond met het bijschrift: “Jan de Graaf, oud 11 jaar, 1912

Tekening: Jan de Graaf, oud 11 jaar, 1912

Een sprong in de tijd! En oordeel zelf: Jantje kon goed tekenen! Ans had er aardigheid in om te achterhalen wie die Jan de Graaf was. Ze wist hem inderdaad ook te traceren, maar helaas was hij toen al overleden. De medewerkers van de Noordse Balk wisten zich te herinneren dat Meneer De Graaf op zijn bed nog lag te tekenen.

Ans kon meer reconstrueren. De opa van Jan werkte als knecht in huize Fortuin wat destijds een papierpakhuis was. Ans liet een foto zien van het gezin van opa Loon. Een van zijn zeven kinderen was Neeltje, de moeder van Jan. Neeltje overleed al op 46-jarige leeftijd.

Opa Loon kon klaarblijkelijk zijn werkplek veraangenamen met de pin-ups van die tijd. En apentrots hing hij daar ook de mooie tekening van zijn kleinzoon Jan tussen.

Het maakt je natuurlijk nieuwsgierig. Als Jan als kind al zo goed kon tekenen en hij dat zijn hele leven met graagte is blijven doen, wat “bakte hij er” dan van als volwassene?  Misschien is er een lezer van dit stukje die een kunstuiting van hem heeft.

En die pin-ups? Spannend? Destijds vast wel. Tegenwoordig is een en ander explicieter. De tekening van de hond hangt overigens vrijwel nog steeds op de dezelfde plek en nog steeds verstopt: aan de binnenkant van de meterkast, keurig beschermd door een plaat perspex.

Reacties

3 antwoorden
  1. martin groot
    martin groot zegt:

    hallo, als jongen van 12,1960, heb ik vaak geholpen bij boer Krijt met hooien en stal uitmesten, naast de boerderij stond een stal waar een grote stier in stond, ook wel uitgemest, Krijt liep mank, naar verluid door een trap van die stier,ik heb een mooi schilderijtje ervan door Margreet Meyling rond 1911, er stonden toen nog geen woningen.Als hulpjes werden we wel goed behandeld, er gingen ook geruchten dat Krijt in de oorlog niet helemaal zuiver was, of het waar is weet ik niet.onze buren de fam.Huisman hebben er ook nog gewoond.
    vr groet Martin Groot

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *