2016

Els Veenis-Kaak, deel 3

Het verhaal van Els Veenis-Kaak
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Na de samenvoeging van de voormalige gemeentes tot nu Zaanstad was besloten dat alle 4 mei Comités, waar veel oud-verzetsstrijders deel van uitmaakten, bleven bestaan. Zij zouden blijven zorgdragen voor de jaarlijkse 4 mei herdenkingen. Daarnaast werd het 5 mei Comité Zaanstad opgericht, dat elk jaar de viering van Bevrijdingsdag ging organiseren.

Alle verzetsmensen werden op deze dag door het College van B&W uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis. Hoewel er meestal niet veel raadsleden aanwezig waren vond ik het zelf altijd belangrijk om daarbij aanwezig te zijn.
Eenmaal per jaar vergaderden wij met alle comités samen en op een gegeven moment is de naam gewijzigd in het 4 en 5 mei Comité Zaanstad met daarin van elk plaatselijk 4 mei Comité een afgevaardigde.
Omdat Ton Brinkman, de toenmalige voorzitter, wilde stoppen vroeg hij mij hem op te volgen. Een enkeling vond dat aanvankelijk geen taak voor een VVD-raadslid. Veel verzetsmensen waren afkomstig uit de linkse hoek en dat was ik bepaald niet.
Ik was van 2010 tot 2016 voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Op de vergaderingen konden we elkaar feedback geven. Op een gegeven moment moesten alle comités vanwege nieuwe veiligheidseisen ook aan andere regels voldoen. Bijvoorbeeld een vergunning aanvragen en opgeven hoeveel mensen zouden deelnemen aan de herdenking of stille tocht. Dat vonden we echt te ver gaan. Uiteindelijk zijn we er prima met de gemeente uitgekomen.

In mijn periode hebben we een activiteitenplan gemaakt dat gestoeld was op de visie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Comité maakt elke vijf jaar een nieuw beleidsplan om de geschiedenis van bezetting, onderdrukking, vervolging en moord in de jaren 1940 – 1945 levend te houden. Dat gebeurt door te herdenken, te vieren en te leren van de geschiedenis. En vooral wat vrijheid voor ons allemaal betekent.
We hebben in 2015 de viering van 70 jaar vrijheid in alle (stads)kernen groots kunnen vieren met onder andere de aankomst van het Bevrijdingsvuur op het Hembrugterrein. Ook in 2020 zal dit Bevrijdingsvuur door lopers uit heel Zaanstad ’s nachts om 0.00 uur weer in Wageningen opgehaald worden.
Voor schooljeugd is lesmateriaal beschikbaar vanuit het programma ‘Monumenten Spreken’. Met mini-documentaires over het verhaal achter elk monument in de Zaanstreek en met behulp van lesbrieven kunnen we begrip ontwikkelen over wat er vandaag de dag gebeurt. Scholen zijn hiervan de belangrijkste doorgevers. Er was een groot aantal organisaties benaderd om in deze plannen te participeren.

In Zaanstad blijft men heel actief bezig om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding vast te houden. Er wordt voldoende budget voor vrijgemaakt en alle medewerking verleend, een pluim voor onze gemeente!
Bij mijn afscheid van het 4 en 5 mei Comité ontving ik als mooie herinnering een speciaal voor mij gemaakte broche met het nationale symbool van de vrijheid: de fakkel om onze vrijheid door te geven.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.