2009

Ervaringen van een Dam tot Damloper.

Het verhaal van Piet van Berge
Door Piet van Berge

Laatst las ik een artikel in de krant over de Dam tot Damloop. Mijn gedachten gingen terug naar de jaren dat ik hier ook aan deelnam. En.. ..dat ik als 11 jarig jochie in Zaandam liep om met verwondering te kijken naar de ludieke eerste Dam tot Dam race. Die werd gehouden als promotie voor een tunnel onder het Noordzeekanaal. Deelnemers moesten zich zo snel mogelijk van Zaandam naar Amsterdam verplaatsen. Hoe, deed niet ter zake.

 
Burgemeester Franken van Zaandam en radioreporter Dick van Rijn steken als kikvorsmannen het Noordzeekanaal over.

Dit evenement vormde voor Cees Lansbergen van Le Champion de aanleiding om een hardloopevenement te organiseren. Na jarenlang gesteggel werd de eerste loop op 3 november 1985 georganiseerd.

De loop was voor mij altijd een bijzonder evenement. Ik trainde eerst alleen en later in teamverband bij Lycurgus in Krommenie. De uitdaging was om elke keer een betere tijd te lopen. Maar op enig moment loop je tegen je eigen grenzen aan. Ik herinner me, dat ik twee dagen voor de loop nog even de Clausbrug zo hard mogelijk op en af liep. Te fanatiek.  Ik voelde een vervelende pijn in mijn achillespees. Maar ja ..ik had afgesproken met collega’s voor de businessloop dus dan ga je er toch voor. Dom, ik heb er nog maanden last van gehad.


Hardlopers bij het ingaan van de IJtunnel

De IJ tunnel was bijzonder. Hardlopers begonnen dan te joelen en dat galmde zo lekker in de tunnel. Soms speelden er Braziliaanse trommelaars waardoor lopers werden opgezweept. Maar je zag ook hardlopers al uitgeput de tunnel uitkomen; blijkbaar toch niet zo goed getraind.

Ik ging meestal met de trein naar Amsterdam. Na aankomst bij het CS Amsterdam kon je al snel de overbodige spullen afgeven, die je na de finish weer kon ophalen. Ik heb soms een half uur of langer moeten wachten in het vak voor het startschot en het was niet altijd mooi weer met als gevolg dat ik soms een plastic vuilniszak om me heen heb geslagen tegen de regen.

De loop in 2009 was voor mij de laatste, maar ook de mooiste. Ik heb deze loop samen met onder andere mijn kinderen gelopen. Deze loop werd voor de 25e keer georganiseerd en daarom werd er een “Dam tot Dam by night” georganiseerd. Heel bijzonder om in de avonduren hard te lopen. Zoals altijd waren er toen ook veel toeschouwers op de been en door de feestverlichting in Landsmeer en op de Zuiddijk werd het een sfeervol evenement.

Ik kijk er met plezier op terug.

 

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *