2020

Getest: Coronapositief of Coronanegatief. Wat nu? Erop of eronder.

Het verhaal van Ursulien van Berge-Bakkum
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Bij klachten: blijf thuis en laat je testen.

“Zaanstreek-Waterland kleurt donkerrood. De eerste uitbraak van Corona in de lente van 2020 hebben we blijkbaar goed doorstaan. Bij de tweede uitbraak is het anders; het aantal besmettingen neemt razendsnel toe en vandaag: op 11 oktober is de verwachte daling niet ingezet. Wat nu?

Vorige week was voor mij een superdrukke tijd. Veel cursussen en activiteiten. Vanwege de Corona loop ik continu met een pak mondkapjes op zak.

Mijn moeder woont in Torenerf in Wormer. Haar bezoek ik trouw iedere vrijdag. Ik reinig mijn handen, doe een mondkapje voor, schrijf mij in en neem de lift naar de tweede verdieping. In haar kamer verzorg ik de planten, verzamel de oude kranten en vul de voorraden aan. Met mondkapje op anderhalve meter afstand.  Daarna gaan we steevast naar de kapper beneden in het gebouw. Ik wacht tot ze klaar is en breng haar naar boven. Meestal gaat ze dan zelf naar de huiskamer. Het is al maandenlang een vast programma.

Woensdagochtend ben ik al vroeg in de molen voor een schoolprogramma. Mijn telefoon ligt thuis, bij mijn binnenkomst, hoor ik hem bellen. De dokter van Torenerf: ‘Uw moeder is gisteren positief getest van Corona.’

Ik kan het niet geloven en ik heb honderd vragen. Mijn moeder is 101 jaar oud. De eerste aanval van het virus in het voorjaar heeft ze overleefd. Hoe moet ze de tweede doorstaan?  ‘Op haar eigen weerstand,’ is het antwoord. Hoeveel weerstand heb je als je zo oud bent. ‘We gaan goed voor haar zorgen,’ zegt hij.

Mijn gedachten gaan razendsnel. Ben ik besmet? Met wie heb ik sinds vrijdag contact gehad? Dat zijn er heel veel. Wel altijd op afstand, maar toch. Moet ik in quarantaine? Mijn afspraken voor de rest van de week afzeggen, vervangers zoeken? Eerst maar bellen met de huisarts, die stuurt me naar de GGD en vervolgens kom ik terecht bij het RIVM. Niet meteen testen, zeggen ze. Maar wel in quarantaine en je contacten waarschuwen. Dat is duidelijk! Een diepe zucht, ik kan me nu voorstellen hoe mensen zich voelen in deze onzekerheid. Meer nieuws over Torenerf: een derde van de PG-afdeling is positief. Toch maar testen dus.

De afspraak is op zaterdag in de Zaanse Coronastraat op de Ronde Tocht. Een winderige uithoek van Zaandam. Rond een zwarte en een grote witte tent is het doodstil. Ik ben een beetje vroeg. Van een assistente ontvang ik een buisje, twee BOA’s regelen het verkeer. Bij het groene stoplicht rijd ik de teststraat in. Gerommel in mijn keel en neus en dan is het klaar. En dan: De uitslag is over twee dagen, dus wachten maar.

Het resultaat: Coronanegatief!”

Reacties

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *