2020

De Zuidkanter: een digitale krant voor heel Zaandam!

Het verhaal van Greet Plekker
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“De Zuidkanter bestaat als digitale krant sinds 2003. In wijkcentrum Dirk Prins werd een cursus ‘Schrijven voor de computer’ gegeven. Ik heb die cursus gevolgd samen met een aantal buurtgenoten. Voor mij is het allemaal daar begonnen. We gingen enthousiast van start, vergaderden met een grote groep mensen over de mogelijkheden en vooral over de inhoud van de webkrant, natuurlijk. Al gauw kregen onze plannen voor De Zuidkanter steeds meer vorm.

De Gemeente Zaanstad startte een pilot om te komen tot een webkrant voor alle Zaanse buurten, te beginnen bij Zaandam-Zuid. Het was de bedoeling dat in alle delen van Zaanstad zo’n webkrant in de lucht zou komen, een “Digitaal Trapveld” dus. Het Zaanse nieuws zou onder meer ook door de redacties worden geplaatst op twee pagina’s van weekblad de Zaankanter. Een keer per maand kwam zo elke buurt ook in de krant. Inmiddels is het weekblad verdwenen en zijn de diverse webkranten uit de lucht.
De enige die nu nog bestaat is De Zuidkanter, een digitale webkrant, waarvan het eerste ontwerp door Hanneke de Graaf, maar in 2015 geheel vernieuwd door Zariena Joel.

Op 3 juni 2013 werd De Zuidkanter een zelfstandige, ook financieel onafhankelijke, stichting.
Ik ben verantwoordelijk voor de digitale webkrant en de nieuwsbrief, als hoofdredacteur. De redactie bestaat verder uit Ruud Meijns, Co Plomp, Barbara Smith, en Cor Smit, webmaster.
Op het mailadres van De Zuidkanter info@dezuidkanter.nl ontvang ik alle artikelen, zoals persberichten met agendapunten en nieuwsberichten en de verslagen of verhalen die onze journalisten hebben geschreven. Maar we ontvangen ook nieuws van mensen die over hun buurt hebben geschreven en het aan ons aanbieden.

De redactie vergadert eens per twee maanden over de inhoud. Het is nog steeds allemaal vrijwilligerswerk en daar zijn we trots op! De hoofdpunten zijn: Nieuws, Bewoners aan het woord, Historie, activiteiten Agenda en nog verschillende rubrieken. Ook een archief waar verhalen vanaf 2003 nog zijn te lezen.
Sinds april 2018 hebben we een teller en dit jaar hopen we op onze 50.000ste lezer. We ontvangen ook reacties van lezers. Leuk is om reacties van mensen te ontvangen die elders in Nederland of zelfs in het buitenland zijn gaan wonen.
Voor de nieuwsbrief hebben we meer dan 100 geïnteresseerden en dat worden er steeds meer.
De bevolking van Zaandam-Zuid is heel verschillend. Een groot aantal inwoners heeft een anderstalige achtergrond. Ook hen proberen we zoveel mogelijk bij De Zuidkanter te betrekken. De redactie staat, wanneer dat nodig is, klaar om iedereen te helpen bij het schrijven van teksten.
De inhoud van De Zuidkanter is allang niet meer alleen op Zaandam-Zuid gericht. Wij zien onszelf als een medium, een webkrant voor heel Zaandam, dus heel Zaanstad-Zuid”.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *