2018

Het schilderskistje van Claude Monet? Een nieuwe speurtocht.

Het verhaal van Adriana Maria en Gert Schouten
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Rond 8 oktober in 1871 verliet Claude Monet Zaandam, dit vierde het Monet Atelier op zondag 7 oktober. Tijdens deze viering werd een nieuw stuk in de collectie onthuld, namelijk “het schilderskistje van Monet”. Het is in bruikleen gegeven door de familie Mud uit Purmerend.

De dochter van Adriana Maria vertelt haar verhaal.

“ Zo ongeveer 35 jaar geleden was mijn moeder voor een van de kinderen op zoek naar een tweedehands opoefiets. Zij vond hem via een advertentie in de plaatselijke krant. In de advertentie werden tegelijkertijd wat andere spullen aangeboden, waaronder een schilderskistje.

In die tijd schilderde mijn moeder heel veel, Ze had daar dus ook wel belangstelling voor. Mijn vader toog naar de adverteerder in Tuindorp Oostzaan, waar de aanbieder woonde. Hij kocht zowel d,e fiets als het, kistje voor een schappelijk bedrag.

De eigenaar vertelde, dat de fiets van voor de oorlog was en dat het kistje ooit toebehoorde aan Claude Monet. Hij had het gekregen van een welgestelde vriend uit Amerika, die hij in oorlog ergens mee geholpen had. Wat dat precies was, is niet meer te achterhalen, je kunt er in de oorlogssituatie van alles bij bedenken. In ieder geval was de Amerikaanse vriend hem zo dankbaar, dat hij hem het kistje schonk. Hij had het zelf in de oorlog gekocht in Frankrijk, waarschijnlijk in Parijs.

De Oostzaner kreeg het kistje voor de hulp die hij aan de Amerikaan verleend had, maar ook omdat hij zelf schilderde. Hij heeft het schilderskistje jarenlang gebruikt, maar gezien zijn hoge leeftijd werd het tijd om op te ruimen, vandaar dat hij het heeft verkocht.

En zo is het kistje terechtgekomen bij onze familie in Purmerend. Mijn moeder heeft het jarenlang gebruikt als schildersezel. Toen de kinderen uit huis waren en er wat meer ruimte kwam, stond het prominent in de huiskamer met een aquarel van mijn moeder erop. Het werd altijd het “het kistje van Monet” genoemd.”

Enthousiast geworden door het verhaal van Monet in Zaandam geeft de familie het kistje in bruikleen aan het Monet Atelier. De Onderzoeksgroep van Monet in Zaandam gaat onderzoeken of het aannemelijk is dat dit schilderskistje door Monet gebruikt kan zijn, wellicht al in zijn Zaanse periode in 1871.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *