2018

Hoe ben jij in Zaandam terecht gekomen?

Het verhaal van Quitty
Door Carolien Hoogenhout

Oorspronkelijk kom ik uit Heemskerk. In Zaandam kwam ik weleens voor de Wastora, maar verder had ik er niet zoveel te zoeken.

Eenmaal op de middelbare school kwam ik er vaker. Onze maatschappijleraar bezat een oud vissersschip waar hij een zeilschip van wilde maken en dat lag in Zaandam. Aan de Zaan, bij een metaalbewerkingsbedrijf geloof ik. Dat bedrijf is er inmiddels niet meer, maar we gingen er vaak naartoe met de klas. We mochten helpen met schoonmaken al waren we meestal aan het roestbikken. En dat vonden we leuk! Dezelfde leraar had ook een tjalk. Hij organiseerde daarmee zeilreizen voor de eindexamenklassen. Ik vond het geweldig en ben daardoor uiteindelijk zelf ook in de chartervaart terecht gekomen. Tien jaar heb ik gevaren op de zeilkipper ‘Niets Bestendig’, vanuit Hoorn en Enkhuizen. Een fijne tijd.
Toen ik mijn man ontmoette, was hij binnenvaartschipper. Samen hebben we nog een aantal jaren gevaren. Meestal met rop (vogelmest) als vracht. Bijna niemand wilde dat vervoeren, want daarna moest je het ruim goed boenen. Maar wij vonden de reis ermee naar Berry-au-Bac in Frankrijk, de moeite waard. Toen de schippersbeurs stopte, was het niet rendabel meer en zijn we blijven liggen in Amsterdam. In die tijd kregen we een zoon en een dochter, nu inmiddels 19 en 18 jaar oud. Als baby, kreeg onze dochter hersenvliesontsteking, waardoor ze zwaar gehandicapt is geraakt. We mochten in Amsterdam blijven, maar onze ligplaats werd opgeheven en een vaste plek zat er voorlopig niet in. Met veel onzekerheid in het vooruitzicht, werden we getipt over een ligplaats in Zaandam. En die hebben we gekocht!

Het kostte moeite om te wennen aan Zaandam. We voelden ons buitenstaanders en hadden in eerste instantie weinig raakvlakken met de mensen die we ontmoetten. Ik had me al vrij snel opgegeven voor de plaatselijke roeivereniging en onze zoon ging natuurlijk hier naar school, waardoor we langzamerhand meer ingeburgerd raakten.

Nu wil ik hier niet meer weg. We hebben een fijne plek met een schitterend uitzicht. De zonsopgang bijvoorbeeld, is prachtig! Daarnaast maak ik hier deel uit van de Adviescommissie Cliëntenparticipatie. Kort uitgelegd; de gemeente wil , vóórdat een beleid wordt geschreven, mensen kunnen laten inspreken of ervaringsdeskundigen horen. Wij adviseren, wie ze daarvoor het beste kunnen benaderen. Zelf heb ik veel ervaring met het pgb (persoonsgebonden budget).

Sinds een jaar of twee, begeleid ik een uit Syrië gevlucht gezin. Ik ga iedere week bij ze langs en help ze met correspondentie, administratie, taallessen en zo.  Voor hen is Zaandam heel bijzonder en zij willen hier ook niet meer weg.

Wat vind jij de mooiste plek in Zaandam?
Zonder twijfel, een bankje bij ‘het witte gebouw’ aan het Noordzeekanaal.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *