Jaren 70

Ik sjouw wat af…

Het verhaal van René Bont
Door Piet van Berge

Tijdens het evenement “Zaanse pophistorie in de jaren zeventig” in de Fabriek in Zaandam kwam René Bont bij mij zitten om zijn herinneringen met mij te delen.

René was 14 jaar toen hij met zijn broer de “drive-in disco” DISCO ’70 begon. Het was een gesjouw om de draaitafels naar de buurthuizen te krijgen. “Ik kan mij herinneren, dat ik op Hilversum 1 heb gedraaid voor een uitzending over de Zaanstreek. In de ochtend kregen wij een rondleiding in de studio’s en daarna was de uitzending. Wij hebben 5 singles gedraaid uit de TOP 40. ’s Avonds kwamen de buren naar mij toe om te vertellen, dat ze mij gehoord hadden op de radio”.

“Nadat mijn broer ermee gestopt was ben ik verder gegaan. Eerst bij Crazy Horse in Zaandam en later bij Ben en Gré, voorheen Landzicht, in Wormer. Ik herinner me iets leuks: op een avond komt een slanke man binnen met een lange leren jas. Hij vroeg of ik het nummer Golden Years van David Bowie wilde draaien. Hij ging midden op de dansvloer staan en begon me daar toch een partij te dansen… Iedereen begon te klappen en hem aan te moedigen. Het moet een professionele danser zijn geweest, maar niemand kende hem.

Maar er waren ook vervelende periodes met geweld en bedreigingen waarbij de politie er aan te pas moest komen. “Toen ben ik daar gestopt met draaien”.

“Toen ik getrouwd was en kinderen kreeg ben ik gestopt. Maar daarna begon het weer te kriebelen en toen ik gevraagd werd bij de Melterij in Wormerveer ben ik weer begonnen als “herintreder”. Ik weet nog precies de datum: 18 december 2010, die avond begon het namelijk hevig te sneeuwen en iedereen wilde snel weg omdat de treinen en bussen niet meer zouden rijden”.

“En nog steeds draai ik, ik sjouw wat af met mijn platen. Ik wissel het draaien af met pauzes om de mensen van de dansvloer te krijgen. Tussendoor draai ik wat hardere nummers, zodat het publiek flink gaat zweten om daarna af te koelen met een biertje….Tja, de eigenaar moet ook aan zijn trekken komen”.

“Als ik tijd had ging ik naar een optreden van De Dizzy Man’s Band. Ik ben bij het afscheidsconcert van de band geweest in the Palace in Zaandam. Het was een geweldige avond, ik heb er wel een kapotte bril aan overgehouden, misschien door de drank….”.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *