1965

Ik werkte gemiddeld 80 uur per week bij de Raak-fabriek.

Het verhaal van Abdesslam Argam
Door Peta Steenis

Abdesslam komt uit een klein dorp in het noorden van Marokko dicht bij de Spaanse enclave Melillia. Hij behoort tot de Berberse bevolkingsgroep. In Marokko heeft hij alleen lagere school gevolgd. Tegenwoordig krijgen de kinderen ook Arabisch en Frans op school, maar in zijn tijd alleen de Berberse taal.

Nadat hij eerst korte tijd in Frankrijk en een half jaar in België in de kolenmijn had gewerkt, kwam Abdesslam in 1965 voor een vakantie naar Nederland. Via het arbeidsbureau kwam hij terecht bij de Raak-fabriek in Koog-Zaandijk, waar hij aan de lopende band stond en in de gaten hield of het proces goed verliep. Soms dagen en nachten achter elkaar, terwijl hij op het werk bleef slapen. Hij werkte +/- 80 uur per week en verdiende daarmee 125/130 gulden. In het weekend werden de machines schoongemaakt en op maandag werd de productie weer opgestart. In 1968 verhuisde de Raak-fabriek naar Utrecht. Abdesslam ging mee.

In datzelfde jaar trouwde hij met zijn buurmeisje uit Marokko. Zij kwam in 1970 met hun eerste kind in het kader van gezinshereniging naar Nederland. Abdesslam had inmiddels een huis in Utrecht gekocht.

In 1971 ging Abdesslam naar AkzoNobel in Amsterdam. Eerst via een koppelbaas en daarna kwam hij in vaste dienst. Hij zou daar tot zijn pensioen blijven. In het begin werkte Abdesslam in het productieproces. Later was hij belast met het lossen en laden van auto’s en schepen. Hij maakte promotie en werd voorman. Trots laat Abdesslam mij een ingelijst getuigschrift zien.

Het huis in Utrecht werd verkocht. Na eerst in een huurflat in Zaandam, de Perim, te hebben gewoond kocht Abdesslam een huis in de Russische buurt.

Vanuit de Stichting buitenlanders is Abdesslam voorzitter geweest van de schoolraad. Hij voerde gesprekken en inventariseerde welke kinderen in Zaanstad de Arabische taal wilden leren lezen. Er werd een docent gevonden. Uiteindelijk ging het niet door. De kinderen hebben op een andere manier toch les gekregen.

Abdesslam en zijn vrouw hebben 6 kinderen gekregen, allemaal zonen, en inmiddels ook 8 kleinkinderen. Alle zonen zijn hoger opgeleid (5 HBO en 1 universiteit).

Iedereen is het huis uit en woont verspreid over het land, één zelfs in Zwitserland. Het is nu rustig in huis met z’n tweetjes.

Aan de muur hangt een grote ingelijste foto van Mekka. Abdesslam en zijn vrouw zijn daar twee keer geweest.

Abdesslam heeft een moestuin bij tuinvereniging “Nut en genoegen”. Hij denkt er nu over om de tuin los te laten en meer tijd in Marokko door te brengen waar ze ook een eigen huis hebben (dat eveneens onderhoud vraagt).

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *