2018

“Je bent gek als je mee gaat”

Het verhaal van Arko, Aline en hun zoon Jesper Roepert
Door Peta Steenis

“Je bent gek als je mee gaat” is de slogan van GJC zomerkampen, waarmee jaarlijks zo’n 120 Zaanse kinderen een week lang op zomerkamp gaan in Ommen.

Arko en Aline gingen beiden als kind rond 1990 jaren achtereen mee op zomerkamp en later weer vele jaren als leider, waardoor ze elkaar hebben leren kennen. Ook veel van hun vrienden/kennissen zijn op GJC kamp geweest en niet te vergeten veel leden van voetbalclub ZCFC. Zo’n 60 jaar geleden was Arko’s vader ook al van de partij. GJC zomerkampen zijn kort na WOII ontstaan. In die tijd ging de dominee nog mee, er werd een kerkdienst gehouden en een middagdutje gedaan. Dat is inmiddels allang niet meer zo. Wel is nog steeds het uitgangspunt, dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn. En dit jaar is de 11-jarige zoon Jesper voor het eerst mee geweest (die keer als baby in de kinderwagen tellen we niet mee).

Het GJC-kamp is altijd één groot feest. Veel leuke, gekke dingen doen, waarbij je een beetje ondeugend mag zijn, oftewel ‘buiten de lijntjes mag kleuren’. Zo leuk en gek mogelijk, maar wel binnen de perken. Spekkie spugen spreekt voor zich. Bij komkommersjoelen moeten de komkommerschijven in de open monden van de ‘koters’ aan het eind van de tafel terecht komen. Smurrie op het hoofd van een leider smeren en roddels op een bord schrijven: altijd leuk. Maar ook een fietspuzzeltocht, vossenjacht, knutselen, bonte avond en weinig slapen. Er worden grenzen verlegd. Zo heeft Jesper meegespeeld in een toneelstuk. Iets wat hij thuis niet zo gemakkelijk zou doen (volgens zijn moeder dan).

De verschillen die er normaal zijn komen op het kamp te vervallen. Dan is iedereen gelijk. In zo’n week verkeren de ‘koters’ en leiders in een soort eigen wereld (bubbel). Huilen bij het afscheid en in slaap rollen van vermoeidheid. Naderhand is er altijd sprake van herkenning met andere GJC-ers. Er ontstaat een soort eigen taal. Een voorbeeld daarvan is ‘lodewieken’. Wat betekent: deodorant  gebruiken in plaats van jezelf wassen (naar voorbeeld van Lodewijk XIV). Tijdens het kamp wordt elke dag een “krant” gemaakt over de belevenissen en naar het thuisfront gemaild.

Na de geboorte van Jesper besloten Arko en Aline te stoppen als leiders, ondanks dat ze het  vreselijk zouden gaan missen. Zij kijken met heel veel plezier terug. Wat hun betreft zegt de slogan van GJC dan ook alles: “je bent gek als je meegaat!”

Reacties

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *