2018

Mijn Syrische pleegzoon.

Het verhaal van Ria Steenaart
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Ria Steenaart studeerde Bouwkunde in Delft, was 5 jaar directeur stadsontwikkeling en openbare werken van Zaanstad en werkte tot haar pensioen als zelfstandig ondernemer in reorganisatie, interim-management en coaching. Op deze maandagmiddag werkt zij op de Zaanse Schilderskring aan een nieuw “badmatschilderij.” Alle voetstappen die je hierop achterlaat, kunnen je inspireren tot een nieuwe kunstuiting.

“Sinds twee jaar heb ik een Syrische pleegzoon. Ik leerde Ghias kennen door mijn vrijwilligerswerk op het Hembrugterrein. Een vrijwilliger van het AZC  Veldpark bracht hem met mij in contact. Ghias is ongeveer 30 jaar oud, hij was in zijn vaderland Tv-presentator. Ik wilde hem graag helpen om hier zijn carrière voort te zetten, bijvoorbeeld door hem te helpen met de Nederlandse taal en een stageplek voor hem te zoeken. Dat was niet eenvoudig. Op google vond ik SALTO in Amsterdam en daar kon hij aan de slag.

Ghias kreeg een studio en zendtijd. Vanaf september 2017 kon hij eens per week een Arabischtalig radioprogramma maken voor zijn landgenoten in Nederland en daarbuiten. Hij doet dit in samenwerking met een bevriende geluidstechnicus. Aansluitend aan de stage kreeg hij een jaar later een Tv-programma dat iedere vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur is te zien op SALTO-2. Hij heeft veel volgers in binnen- en buitenland door de livestream van zijn programma, zodat zijn familie in Syrië, hem ook kan zien.

Ghias is op zoek naar een appartement in Zaandam of omgeving. In afwachting hiervan heeft hij in mijn huis een kamer gehuurd. Het is allemaal formeel geregeld en we ervaren dit allebei als heel positief en gezellig. We houden rekening met elkaar, hij kookt soms voor mij: Syrische gerechten: stoofpotten, rijstgerechten en frisse salades. Ik kan ze aanbevelen, ze smaken erg goed.

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe moeilijk onze asielzoekers het hebben, vooral als je de taal niet goed spreekt. Er zijn zoveel bureaucratische regeltjes en de papierwinkel is enorm. Vluchtelingenwerk biedt uiteraard veel hulp, maar mijn steuntje in zijn rug blijkt bijzonder welkom en nuttig.

Syriërs zijn gezellige mensen. Ghias is lid van Mozaiek, een Syrisch – Palestijnse vereniging, die veel activiteiten organiseert. Ze houden van dansen, spelletjes en pret maken, maar doen ook veel educatieve dingen.

De komst van deze bijzondere pleegzoon naar mijn huis, heb ik vanaf het begin als heel positief ervaren. Ik kijk en luister zoveel mogelijk naar de programma’s die hij maakt, al kan ik er maar een beetje van volgen. Ik ben trots op hem.”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *