2019

#MyMuseumNight

Het verhaal van Juliette en Max
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Een avond in het Zaans Museum die helemaal wordt georganiseerd door de buren. Ze zitten allemaal op het Sint Michael College in de klas 4 VWO extra, waarin meer aandacht wordt besteed aan techniek en ontwikkeling. Ouders van de leerlingen en medewerkers van het Zaans Museum zijn voor deze avond uitgenodigd. Een breed glimlachende jongeman stapt op me af. Ik krijg een mooi zwart-rood programma in mijn hand gedrukt en stap nieuwsgierig binnen.‘Kan ik iemand van de organisatie spreken?’ Max Ensing en Juliette Kaaijk schuiven even later bij mij aan tafel. Zij vertegenwoordigen de leerlingen van 4VWO, ze noemen zich het marketingterm van MyMuseumNight: Max en Juliette.

Ze zijn collega’s, niet alleen op school, maar ook in hun baantje als ober in het restaurant de Tweekoppige Phoenix aan de Schans. Daar krijgen ze soms vette fooien van de toeristen.

Max: “MyMuseumNight is een kleinschalig project in samenwerking met het Zaans Museum, de inbreng van de leerlingen bestond uit het ontwerpen van de flyers, ontwikkelen en bemannen van het programma en de catering. Aan marketing zijn we niet echt toegekomen.”

Juliette: “De activiteiten op deze avond zijn gericht op: Rondleiden in het museum, hapjes bedenken en serveren, kunst en erfgoed. De bedoeling is dat we meer mensen, en vooral jongeren betrekken bij museale activiteiten. Ik denk dat het in ieder geval wel is gelukt om onze klas te betrekken bij het Zaans Museum.

Max: “Ik vond het wel leuk om hieraan mee te werken. Op de basisschool hebben we de Zaanse musea en molens bezocht, via het cultuurmenu. Musea bezoeken is nu vooral iets voor oudere mensen, maar ik weet niet of zo’n activiteit als MyMuseumNight echt aantrekkelijk is voor jongeren, daar hebben we ons te weinig in verdiept. Je kunt tegenwoordig heel veel op internet vinden. Daar staat de hele collectie op. Er zijn een paar musea in Nederland die ik wel leuk vind, het tasjesmuseum, het schoenenmuseum en Onze Lieve Heer op zolder en niet te vergeten: het sexmuseum.”

Juliette: “Ik ga in Nederland nooit naar een museum, wel als ik in het buitenland ben samen met mijn vader en moeder. Naar kastelen en zo. Dat vind ik wel aardig. Maar ja, ik kom in Nederland dus niet in museums. Behalve in het Zaans Museum dan met school. Dit was een makkelijk project voor ons. We hebben goed samen gewerkt met de mensen van het Zaans Museum.”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.