2019

#MyMuseumNight.

Het verhaal van Juliette en Max
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Een avond in het Zaans Museum, die helemaal wordt georganiseerd door de buren. Ze zitten allemaal op het Sint Michael College in de klas 4 VWO extra, waarin meer aandacht wordt besteed aan techniek en ontwikkeling. Ouders van de leerlingen en medewerkers van het Zaans Museum zijn voor deze avond uitgenodigd.

Een breed glimlachende jongeman stapt op me af. Ik krijg een mooi zwart-rood programma in mijn hand gedrukt en stap nieuwsgierig binnen. ‘Kan ik iemand van de organisatie spreken? Max Ensing en Juliette Kaaijk schuiven even later aan bij mij aan tafel. Zij vertegenwoordigen de leerlingen van 4VWO, ze noemen zich het marketingteam van MyMuseumNight: Max en Juliette. Het zijn collega’s op school. Daarnaast werken ze samen als ober in het restaurant de Tweekoppige Phoenix aan de Schans. Daar krijgen ze soms vette fooien van de toeristen.

Max: “MyMuseumNight is een kleinschalig project in samenwerking met het Zaans Museum. De inbreng van de leerlingen bestond uit het ontwerpen van de flyers, ontwikkelen en bemannen van het programma en de catering. Aan marketing zijn we niet echt toegekomen.”

Juliette: “De activiteiten op deze avond zijn gericht op: Rondleiden in het museum, hapjes bedenken en serveren, kunst en erfgoed. De bedoeling is, dat we meer mensen en vooral jongeren, betrekken bij museale activiteiten. Ik denk, dat het in ieder geval wel is gelukt om onze klas te betrekken bij het Zaans Museum.

Max: “Ik vond het leuk om hieraan mee te werken. Op de basisschool hebben we de Zaanse musea en molens bezocht, via het cultuurmenu. Musea bezoeken is vooral iets voor oudere mensen. Ik weet niet of zo’n activiteit als MyMuseumNight aantrekkelijk is voor jongeren.
We hebben ons daarin te weinig verdiept. Je kunt tegenwoordig heel veel op internet vinden. Daar staat de hele collectie op.
Ik vind een paar musea in Nederland wel leuk, zoals Het Tasjesmuseum, Het Schoenenmuseum, Onze Lieve Heer op zolder en niet te vergeten: Het Sexmuseum.”

Juliette: “Ik ga in Nederland nooit naar een museum. Als ik met mijn vader en moeder in het buitenland ben, ga ik wel naar kastelen en zo. Dat vind ik wel aardig. Ik ga in Nederland dus niet naar museums, behalve naar het Zaans Museum met school. Dit was een makkelijk project voor ons. We hebben goed samengewerkt met de mensen van het Zaans Museum.”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *