1979

Ontgroening bij Verkade: Naar het haantje van de toren klimmen.

Het verhaal van Ingris Knoppers in een interview met Wil Gabriel
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“In 1979 ben ik bij Verkade begonnen als assistent Public Relations. Mijn werkzaamheden bestonden vooral uit vernieuwen van het personeelsblad ‘De Kern’, een nieuw rondleidingenbestand en de klachtenafhandeling. Dat was een belangrijk onderdeel van Verkade, dat we zorgvuldig afhandelden. Mijn werkplek was boven de beschuitfabriek, het zogenaamde aquarium, pal boven de ‘Langetjes’, zeg maar.

Ik werkte twee weken bij Verkade, toen ik een opdracht kreeg van mijn collega’s van de redactie. Ik moest naar het haantje van de chocoladefabriek klimmen. Althans, de haan stond nog er niet op, die was gerestaureerd. Ze dachten, dat dit een goed artikel zou opleveren, inclusief foto. Wist ik veel; ik dacht, dat het erbij hoorde. Dus ik ben via de eerste trappen in de chocoladefabriek en via ladders aan de binnenkant van de toren omhoog gegaan. Daarna moest ik naar buiten stappen en met knikkende knieën ben ik op een soort platformpje gaan staan tot de haan omhoog getakeld werd met een enorme kraan. Het was een nachtmerrie. Het heeft wel leuke foto’s opgeleverd die ook nog in één van de oude Kernen hebben gestaan, maar ik dacht, dat was ééns, maar nooit meer.

Er was ook een fotograaf bij, dat was Jaap Kaptein, maar die klom niet omhoog. Die heeft zich naderhand samen met de redactieleden Jan van der Veer en Ted de Bruin begild dat ik het inderdaad gedaan had. Nee hoor, ik kreeg zijn camera mee, keurig om mijn nek en ik ging dus braaf naar boven.

In De Kern stond de informatie voor het personeel. Er waren toen niet zoveel essentiële dingen. Ik weet nog wel, dat toen de eerste reorganisaties aangekondigd werden, we een soort persconferentie hebben gehouden. De contacten naar buiten kwamen bij mij binnen, de pers belde veel, de televisie is geweest. Dat deden we uiteraard in overleg met de directie.
Toen ik kwam zaten Arnold Verkade, Reigaards en Botterman in de directie en later natuurlijk Eric Verkade toen Arnold wegging.

Mijn baan was waarnemend hoofd en dat bleef zo. Het is nooit omgezet in een echte functie. Ik ben niet uit vrije wil vertrokken bij Verkade in 1985. Ik vertrok bij een grote reorganisatie waar zoveel banen sneuvelden.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *