2021

Deel 1: Peter Roovers: Ambtenaar Jeugdzaken in Zaanstad

Het verhaal van Peter Roovers
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Zaandam was de grootste plaats in Zaanstad. Ik werkte op de Burcht als functionaris jeugdzaken bij de Sociale Dienst van Zaanstad. Ik had veel contacten met instanties als Riagg (Regionale Instelling Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg), Jeugdhulpverlening Zaanstreek Waterland, JPD (Jeugd Personeel Diensten) en JoJo (Diensten zoals kinderopvang, thuiszorg).

Vanuit de gemeente was ik ambtelijk secretaris van een club mensen die uithuisplaatsingen beoordeelde. Ook kwam ik regelmatig in contact met instellingen waar kinderen tijdelijk onderbracht werden. Een “leuke” baan maar wel vaak moeilijk. Kinderen bij hun ouders weghalen was vaak triest.

Begin jaren 90 werd de financiering van deze uithuisplaatsingen door het Rijk overgenomen. Ik ging me bezighouden met projecten voor langdurig werkloze jongeren. Dat was een enorm probleem in die tijd. Ook het begeleiden van jongeren naar een zelfstandig leven was onderdeel van mijn werk. Daar was toen nog ruimte en tijd voor.

Daarna ben ik overgestapt naar de Sociale Recherche, een andere tak van sport en werden wij overgeplaatst naar het toenmalige gemeentehuis in Zaandijk.

Bannehof 1995 (foto Orkaan)

In 1974 was de samenvoeging van de gemeenten tot Zaanstad een feit. Het nieuwe centrum van Zaanstad zou rond de Bannehof ontstaan.

Op toch wel grote schaal werd fraude met uitkeringen vastgesteld en werkten wij samen met de Belastingdienst en Justitie.

De laatste jaren van mijn werkzame leven werkte ik in het nieuwe gemeentehuis in Zaandam bij een juridische afdeling “Terugvordering en Verhaal”. Dat was in het begin best wennen, maar ook boeiend. Het meest leuke was werken op een nieuwe manier, geen dikke dossiers meer en alles digitaal. Er was ook geen vaste werkplek voor nodig.

Stadhuis Zaanstad Zaandam, foto Geert van der Wijk

“Al met al heb ik een leuke tijd gehad bij Gemeente Zaanstad. Nu ben ik vrijwilliger bij de Zaansche Molen. En dat bevalt prima”.

Lees verder: Deel 2: Peter Roovers: het oude raadhuis van Zaandam.

 

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *