1966

Deel 3: Vivonne van Geuns: een actieve en positieve transgender.

Het verhaal van Vivonne van Geuns
Door Piet van Berge

”In Amsterdam ben ik wel eens uitgescholden en uitgelachen. Ze hebben ook wel dingen aan mij gevraagd die over de grens gingen, bijvoorbeeld of ik een piemeltje heb”. In Krommeniedijk kennen de meeste mensen Vivonne en daar heeft ze geen negatieve reacties ervaren. “Ik zoek de grenzen ook niet op; ik ga hier niet op hele hoge hakken lopen”. Dat Vivonne voorzichtig is, blijkt wel uit het feit dat ze het niet aandurft om de regenboogvlag op te hangen, omdat ze bang is voor vervelende reacties.

“In het algemeen heb ik het gevoel, dat mannen er meer moeite mee hebben dat ik transgender ben dan vrouwen. Mannen vinden het lastig om hun vrouwelijke kant te laten zien. Dat past blijkbaar niet zo in hun macho cultuur. Mijn broer heeft er moeite mee  en wil me liever als man zien.  Mijn zus daarentegen heeft er geen enkel probleem mee net als mijn dochter.  Maar mijn zoon ziet mij het liefst nog als zijn vader”.

“Mijn kleinkinderen vragen wel eens waarom ik zo vrouwelijk gekleed ben. Dan vertel ik ze, dat ik mij daar prettig bij voel. Ze zijn het dan ook weer snel vergeten en spelen weer lekker verder. Ouders zijn tegenwoordig toleranter dan vroeger. Dat merk ik. Ook zie ik wel eens jongetjes in een rokje lopen. Dat vindt een aantal hedendaagse ouders geen probleem”.

“Ik ben altijd gelukkig geweest met het feit, dat ik me vrouw voel. In mijn werk was dat een voordeel. Ik heb altijd met mensen gewerkt onder andere op de afdeling HRM bij Forbo. Omdat ik me vrouw voel kan ik mij goed verplaatsen in de problematiek van vrouwen én mannen.”

Vivonne vertelt, dat ze jarenlang naar het strandpaviljoen Adam en Eva in Zandvoort is geweest om naakt te recreëren. In verband met het dertig jarig bestaan van dit paviljoen is enige jaren geleden een boekje uitgebracht, waarin Vivonne ook haar ervaringen heeft beschreven. Hierin beschrijft ze, dat ze daar op het naaktstrand nooit problemen heeft ondervonden van haar genderidentiteit. Dat was elders wel anders.

Vivonne mag graag zingen; vlak voor het einde van het interview laat ze mij een filmpje zien, waarin ze vol passie een lied zingt van Edith Piaff. Mooi om te zien!

Vivonne van Geuns, een actieve transgender, maar bovenal een mooi mens!

 

 

 

 

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *