2019

Deel 1: Rikky en Kiki groeien in de musical ‘Het geheim van de Zaanstreek’.

Het verhaal van Rikky Betten en Kiki Bertens
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Rikky Betten en Kiki Berends zijn moeder en dochter. Zij speelden met veel enthousiasme de rol van gemene zussen in de musical. In dit dubbelinterview maken we kennis met hen.

Rikky: “Wij spelen al jaren in deze groep. Eerst onder leiding van Sander Buckers en nu in de groep van Majanka Frölich. Zij zoekt verbinding tussen mensen en gebeurtenissen uit de Zaanstreek.
Vanuit kleinere producties zijn we de afgelopen jaren meegegroeid in de grote musicalproducties, die we eens per twee jaar op de planken zetten.
In de musical Alice in Fluxusland, speelde ik de Hartenkoningin.
Het ene jaar maken we een kleine productie, het volgende jaar een grote. Dit jaar speelden we met 100 amateurspelers van acht tot …tig en een live-orkest. Vijfenveertig vrijwilligers ondersteunden ons.”

Kiki: ”Eerst speelde ik in de jongerengroep. Men betrok mij later steeds meer bij grote musicals waarin we met iedereen samen spelen.
Ik vind het superleuk om te spelen, te dansen en te zingen, want dat doen we allemaal. Meestal krijg ik grappige rollen. Majanka weet dat ik veel durf en dan sta ik zomaar in een kippenpak een tapdance te doen.”

Rikky: “Kiki durft echt het meeste van allemaal. Natuurlijk moeten we auditie doen voor de verschillende rollen. Majanka let goed op wat er het mooiste naar voren komt en hoe je het beste eruit kunt halen.
In het begin is het even wennen, maar zo groeien we in onze rollen. We krijgen ook de vrijheid om zelf dingen toe te voegen. Als spelende wordt Majanka’s script aangepast, soms wel tot versie zeven.”

Kiki: “Bij de ontwikkeling van het verhaal van Het geheim van de Zaanstreek hebben we ons op een gegeven moment afgevraagd of dat geheim voor iedereen duidelijk uit de verf kwam. Omdat het een familiemusical was, moest dat verhaal aan alle grote en kleine mensen verteld worden.
De kinderen die werden uitgebuit door kinderarbeid. En daarbij ook de geschiedenis en de vergelijking met de tijd van nu.”

Rikky: “We oefenden op maandagavond in Fluxus aan het Hof van Zaenden in drie verschillende groepen: De fabriek, het Wevershuis en de tegenwoordige tijd. Het werken in drie groepen vonden we prettig. Soms moesten we op elkaar wachten, maar dan konden we zelf aan de slag.”

Kiki: “Majanka schreef het script en was de regisseur, Daphne Groot oefende de liedjes en Gio hield zich bezig met de dans. Uiteindelijk is het een prachtige musical geworden.”

Lees verder: Deel 2: Het dubbelinterview met Ricky Betten en Kiki Berends: De kinderen vonden ons een beetje eng, maar wilden toch wel een knuffel na afloop.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *