2018

Deel 1: Smells like chocolate.

Het verhaal van Kinito Van Dunem en Ingmar Niezen
Door Piet van Berge

Op de Lagedijk 14 in Zaandijk staat een prachtig monumentaal pand. Hier houden Kinito van Dunem en zijn partner Ingmar Niezen hun winkeltje “Smells like chocolate”. Het woonhuis was ooit lange tijd in handen van de welgestelde papiermakersfamilie Breet en heeft nog de originele houtskeletconstructie. Het huis stamt uit de zeventiende eeuw en vormde ooit één geheel met nummer 16. Onder het pand ligt een unieke, gewelfde waterkelder.

Kinito is in Angola geboren als nazaat van een functionaris van de VOC. Op veertienjarige leeftijd werd hij naar Brazilië gestuurd om te studeren en later naar Spanje. In Spanje heeft hij een Nederlandse liefde ontmoet en is na een paar jaar met haar naar Nederland verhuisd. Tien jaar geleden heeft hij in Nederland Ingmar leren kennen. Ingmar is foodstyliste en ontwikkelt recepten voor mediagebruik. Zij zijn allebei heel gedreven om van hun zaak iets moois te maken. Als je door de winkel loopt zie je allemaal cacaoproducten, van de bekende Zaanse chocolade in diverse smaken tot exclusieve producten zoals kaas van cacao en speciale cacaobieren. Ook liggen er tassen in hun winkel van oude cacaozakken. Zij hebben zelfs speciaal papier laten maken door papiermolen De Schoolmeester met daarin gemalen cacaobonen. De hele winkel ademt cacao.

Ingmar vertelt op enthousiaste wijze hoe zij hun winkel in 2018 zijn begonnen: ”Kinito geeft rondleidingen op de Zaanse Schans aan toeristen. Tijdens zijn rondleidingen viel het hem op, dat vrijwel alle toeristen opmerkten, dat het hier naar chocolade ruikt. In dezelfde periode was ik bezig met een fotoboek over cacao. Op het moment dat wij hoorden dat dit pandje beschikbaar kwam, ontstond bij ons het idee om iets met cacao en chocolade te doen. Alles viel samen op dat moment”.

“Wij hebben een gesprek gehad met de eigenaar en hem ons plan voorgelegd. Toen de vraag van de eigenaar kwam wat onze volgende stap was, begrepen wij dat ons plan in goede aarde was gevallen. Maar ja, dan moet je wel een beslissing nemen. Wij hebben tegen elkaar gezegd: wij gaan ervoor!

Wij hebben onze winkel genoemd naar de veelgehoorde opmerking van toeristen: it smells like chocolate. Toeristen komen hier binnen, kijken gezellig even rond en kopen soms wat. Maar wij krijgen ook wel mensen uit de Zaanstreek die een cadeautje kopen en het door ons laten inpakken. En wat ook leuk is: in het raam boven onze deur is een cacaoboom verwerkt”.

Lees verder: Deel 2: Smells like chocolate.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *