2018

Smells like chocolate, deel 2

Het verhaal van Kinito Van Dunem en Ingmar Niezen
Door Piet van Berge

En zo is de cirkel weer rond…

Ingmar vertelt op enthousiaste wijze verder: “wij proberen ook steeds een nieuw cacao of chocolade product te ontwikkelen. Wij zijn nu bezig met een cacao limonade die binnenkort als een frisdrank in flesjes wordt aangeboden. De limonadesiroop wordt gemaakt van cacaobonen, sinaasappel en gember”. Terwijl Ingmar dit op een levendige manier vertelt biedt Kinito mij deze limonade aan om even te proeven: het tintelt op de tong, smaakt inderdaad een beetje naar cacao en is heel verfrissend.

“Wat ook zo grappig is dat Raak, de limonade fabriek, vroeger, hier vlakbij, in het onderste gedeelte van Cacao de Zaan heeft gezeten. Toen Cacao de Zaan werd overgenomen door een Amerikaans bedrijf kregen zij tot hun grote verbazing er ook een limonade fabriek bij”.

“Je krijgt tijdens de productie van deze limonade wel afvalproducten maar wij proberen hiervan ook weer iets nuttigs te maken. Zo worden de cacaoresten gedroogd en hiervan worden zeepjes gemaakt. Van de overgebleven sinaasappelresten maken wij een marmelade. Wij hebben dus eigenlijk geen afval”.

Kinito vertelt dat er vroeger in Angola ook cacaoplantages waren. Maar door de burgeroorlog kwam dit ten einde. Drie jaar geleden heeft het Ministerie van Landbouw in Angola de draad weer opgepakt en is begonnen met het ontwikkelen van cacaoplantages in Cabinda, een provincie van Angola. Medewerkers krijgen een opleiding voor het bewerken van de cacaoplantages. Het duurt ongeveer vier jaar voordat de cacaoboom gaat bloeien en vruchten geeft. Deze vruchten lijken op langwerpige meloenen. Ze worden geplukt en door midden gesneden. “Als volgend jaar deze cacao bomen volgens planning gaan bloeien ga ik naar Angola om verder afspraken te maken hoe wij kunnen samen werken. Wij hopen dat de bonen van goede kwaliteit zijn en dat ze met veel zorg zullen worden geplant, geoogst en gefermenteerd zodat ze in de categorie “fine flavoured cacao” komen. Elk onderdeel van het proces heeft namelijk invloed op de kwaliteit.

“Hoe mooi zou het zijn als wij volgend jaar de cacao uit Angola kunnen importeren en hier een hoogwaardige chocolade van kunnen maken?”.

Voor Kinito is de cirkel dan weer rond!

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar alle verhalen

Het Zaans Museum maakt op deze website gebruik van cookies.

Wij plaatsen functionele cookies voor de werking en verbetering van deze website. Mogen wij extra cookies plaatsen voor sociale media koppelingen, gepersonaliseerde (video) advertenties en het meten van de effectiviteit van onze online campagne’s? Lees hier meer over in onze privacyverklaring of pas uw privacy instellingen aan

Privacy policy | Liever niet
Settings